“Bir şarkı gibisin dünya! Çoğu zaman hüzün makamında”

“Bir şarkı gibisin dünya! Çoğu zaman hüzün makamında”

8.04.2017 12:06:37

Şerife Baldöktü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, Öncü Şahsiyetler Projesi kapsamında sundukları programla çok yönlü sanatçı şair Erdem Bayazıt'ı tanıttı. 

Şerife Baldöktü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Sakine İzgi'nin müdürlüğünde, Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün Öncü Şahsiyetler Projesi kapsamında Şair Erdem Bayazıt'ı tanıttı. Dün okulun gösteri salonunda öğretmenlerin rehberliğinde hazırlanıp öğrenciler tarafından sunulan programa İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Osman Kesici, bazı okul yöneticileri, İlçe Milli Eğitim Özel Büro yetkilisi Aydın Dakes ve öğretmenler katıldı. Program Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunarak, akabinde İstiklal Marşı okunarak başladı. Türk Edebiyatının değerlerinden Adil Erdem Bayazıt'ı okulun Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinden Azize Kılıç anlattı, öğrenciler ezberledikleri şiirlerini müzik eşliğinde okudular, izlettirilen slaytla şairin hayatına dair önemli bilgi paylaşıldı. Program öğretmenlerden Jale Akkın'ın sunumunda gerçekleşirken, hazırlanıp sahnelenmesinde öğretmenlerden Azize Kılıç, Cengiz Şağban, Şenel Uygur, Zehra Ünsal, Tülay Kahveci ile 11-12. sınıf öğrencilerin emeği geçti.

KILIÇ: ÇOK YÖNLÜ ŞAHSİYET BAYAZIT'A ŞAİRLER ŞEHRİ MARAŞ'IN DA KATKISI VAR
Okulun Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerinden Azize Kılıç, bir konuşma yaptı. Konuşmasına şairin dizeleriyle başlayan Kılıç, Adil Erdem Bayazıt'ı şöyle anlattı: “Adil Erdem Bayazıt, yakın dönem Türk edebiyatına önemli bir yere sahip olan bir sanatçıdır. Sanatçı, kelimesini yalnızca sanatsal faaliyetlere hasretmemiş; siyasal, kültürel ve sosyal alanlarda da etkin bir şekilde rol almış, çok yönlü bir şahsiyet olarak karşımıza çıkar. Bayazıt'ın sanatı böyle içselleştirmesinde yazarlar ve şairler şehri olan Maraş'ın önemli edebi şahsiyetlerin, ders aldığı hocaların, arkadaşlarının ve savaşın getirdiği ekonomik bunalımların önemli bir payı bulunur.

“ŞİİRİN YİTİRMİŞ BİR ŞEHİR, ASLINDA ŞUURUNU DA YİTİRMİŞ DEMEKTİR”
Şiirini yitirmiş bir şehir, aslında şuurunu da yitirmiş demektir. Bu yüzden Maraş'ın kurtulmuşluğu ve kahramanlığı ile şiiri/şuuru arasında doğrudan sıkı bir bağ vardır. Adeta şehrin siluetinden mısralar, Maraş kalesi gibi yükselen şiirle ebedileşmiştir. “Maraş'ta üç kapının ikisinden şair çıkar”. Bunlardan biri de “yedi güzel adam”, “bir neslin ağabeyi”, “çağa kafa tutan şair”, “MİLLETİN EDESİ” ADİL Erdem Bayazıt'tır.

“RUHUNU UZLAŞTIRAN
MİRASTAN HOŞNUT””
Erdem Bayazıt, şiirlerinde özü hakka erdirdiğinin ve neyi ‘miras' edindiğinin farkındadır. İçinde tezatlarla yaşanan bu hayattan, ruhunu uzlaştıran bu ‘miras'tan da hoşnuttur. Çünkü milli kültürünün ve medeniyetinin, davasının ve dava arkadaşlarının farkında olan bir şairin emniyeti vardır onda. O, hakikati arayan değil, fakat gösteren, davet eden ve telkin eden bir şairin ifade gücüne sahiptir.

FİKİR DÜNYASININ ŞEKİLLENMESİNDE ETKİLİ İSİMLER
Onun fikir dünyasının önemli bir kısmının şekillenmesinde üç isim etkili olmuştur bunlar: Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç ve Nuri Pakdil. Beyazıt, kendi şiirlerinin tek bir kalemde ele alınan şiirler olduğunu ifade eder. Beyazıt'a göre şiir, malzemesi kelimelerden olan bir söz sanatıdır ve şiiri, varoluş/yaratılış gayesini tüm insanlara sunmak için bir araç olarak görür. Sanat ve şiir, içinde mesajı olan, varlık bilincini sorgulayan ve akıldan ziyade sezgiyi ön planda tutan bir düzlemde sunulmalı.
Şairin söylediği şiirler, içinde bulunduğu toplumun özünü yansıtır. Bayazıt'ın da şiirlerinde sadece bu coğrafyadaki insanların değil, diğer coğrafyadaki insanların sorunları üzerine eğildiği kalemi ve eylemleri ile yer aldığı görülür. Ahmet Kabaklı, Erdem Bayazıt'ın şiirleri için “Bir genç adam için şehrin ıstırabını, bozulmuş törenin, inançsızlığın, faziletsizliğin tepkilerini, alışılmış düzenden yılgınlığı ve isyanı ve İslam'da kurtuluşun güzelliğini, maddeden kaçışı, şehirden köye kasabaya kaçışı ısrarla anlatan şiirler.” ifadesini kullanıyor.
Erdem Beyazıt; bir duruş, bir medeniyet savaşçısı, bir söz ustası, bir Anadolu bozkırı, bir dava adamı… Dağları titreten dizelerin sahibi… Manayı bir şiirde toplayabilen sanatkâr, bir hazine. Bu modern çağa direnen, yollardan bıkan, sokaklardan ürken, meydanlarda boğulan ve bir çınar gibi dik duran “Aşk Risalesi”… bestesi bitmeyen, aşkı sönmeyen Erdem Beyazıt'ı aramaya ve bulmaya devam edeceğiz.
Bir şarkı gibisin dünya! Çoğu zaman hüzün makamında” (Bayazıt, Dünyaya Dair 2009)
Milletin edesi Adil Erdem Bayazıt'ı tekrar rahmetle muhabbetle yad ediyor, en derin saygılarımı sunuyorum.”
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Azize Kılıç'ın konuşmasının ardından, öğrenciler değerli şairin şiirlerini ezbere okudu.
Program sonunda İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Osman Kesici, Öncü Şahsiyetler Projesi hakkında bilgi verdi ve Şerife Baldöktü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sakine İzgi başta olmak üzere programın hazırlanıp sunumunda emeği geçen öğretmen ve öğrencilerini tebrik etti.
Renginar SALİ

YORUM YAP