Ceren Abaza

BİR KİTAP İSTİYORUM SADECE

Sİzlere başlatmak istediğim bir dayanışma projesinden bahsetmek isti-yorum. Kitap dayanışması. Arkadaşlarımdan biri Cizre'de İngilizce öğretmeni olarak görev yapıyor ve buluştuğumuzda, iki öğretmen başbaşa geldiğinde en çok konuştukları konu olan eğitimden söz ediyorduk. Öğretmenler çok dertli bunu bilmenizi isterim ve yine bilmenizi isterim ki sizin çocuklarınız için dertlenmeleri o çocukları kendi çocukları gibi görmelerindendir.
Eğitim sisteminde yanlış olan o kadar çok şey var ki nereden tutsanız elinizde kalıyor. Milli Eğitim Temel Kanununda yazar eğitimde fırsat eşitliği ilkesi. Lakin bizim memlekette her şey kağıt üstündedir. Fırsat eşitliği de yalanın en dik alası ama yazıyor işte kanunda. Bu arada bizim kamu kuruluşlarında öğretmenlik yaptığım şu üç yılda en iyi gözlemlediğim şey, bir şeyi ne olursa olsun kağıtla göstereceksin. Onu yapıp yapmaman önemli değil, kağıtta gösterdiğin zaman yetiyor herkese. Kısacası her şey ama her şey kağıt üstünde. Ee durum böyle diye herkes oturduğu yerde oturmuyor Allahtan. İdealist öğretmenlerimiz hala var. O idealist öğretmenlerimiz bugünlerde açığa alınıyor kimbilir belki onlardan biri de ben olacağım ama şimdilik yazı konumuz bu değil. Konumuz dayanışma projesi.
Cizre'deki okullarında arkadaşım kaynak kitap bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Kütüphaneleri zaten yokmuş. Roman, hikaye gibi kitapları biz bir şekilde halletmeye çalışıyoruz ama çocukların sınavlara hazırlanmak için kaynak kitapları yok diyor. Peki sorarım size, nerede fırsat eşitliği? Oradaki çocuklarda bizim buradaki çocuklarda TEOG denen sınava giriyorlar. Baktığınızda evet ben sınav odaklı sisteme ve teog denen sınavın ta kendisine karşıyım lakin karşı olmaktan öte böyle bir gerçeklik varsa herkesin eşit şartlarda olması gerekir. Kimi öğrenci özel ders alır, dersanelere gider, bir sürü kaynak kitaplardan faydalanabilir vs vs. Bu eşitsizliği kökünden ancak devrim temizler fakat devrimi yapana kadar da bu eşitsizliği bir nebze olsun azaltacak çareler üretmeliyiz değil mi?
Peki ne yapabiliriz? Yapacağınız şey oldukça basit. Arkadaşımın okulunun adı Cizre Ahmedi Hani Ortaokulu. Kırtasiyeden aldığınız sadece bir kitap bile onlar için büyük anlamlar ifade edecek emin olun. Alın ve doğrudan okul ismi ile kargolayın. O kitaba güzel çocukların eli değsin, yeni kitap kokusunu içlerine çeksinler, bir nebze olsun eşitlensinler diğer çocuklarla.
Bu dünyada kardeşçe, özgürce, barış içinde yaşamak her insanın hakkı. Bu hakkı ömrümüzün sonuna kadar korumak dileğiyle… Cizre'deki çocuklar kitaplarınızı bekliyor. Haydi dayanışmaya!
Saygılarımla.

YORUM YAP