Bir farkındalık projesi FIDE

Bir farkındalık  projesi FIDE

19.12.2015 15:53:13

Farkında Ol, İletişim Kur, Değerlerini Koru ve Esir Olma başlıkları kapsamında hazırlanan madde bağımlılığına karşı ebeveynlerin farkındalık eğitimi FİDE, önceki gün proje yürütücüsü Silivri İlçe Emniyet Müdürlüğünce kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bölgemiz basın mensuplarıyla paylaşıldı. İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda Proje Koordinatörü Gülay Tunçer tarafından sunum eşliğinden tanıtılan FİDE'nin proje ortağı Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü. FİDE tanıtım toplantısında İlçe Emniyet Müdürü Hakan Er, Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Karipçin ile polis memurları hazır bulundu.

PROJENİN GENEL AMACI SAĞLIKLI NESİLLER OLUŞTURMAK
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gençler arasında hızla yaygınlaşan madde bağımlılığını önleme çalışmalarına katkıda bulunmak ve bu sayede bilinçli toplumlar ve sağlıklı nesiller oluşturmak amaçlanıyor. Madde bağımlılığı konusundaki dramatik artış, madde bağımlılığını önleme faaliyetlerine yeni bir bakış açısıyla yaklaşmayı gerektirmektedir. Yapılan uluslararası çalışmalara göre aileyi hedef alan önleme çalışmalarının daha pozitif, sosyal davranışı değiştirici, daha verimli çıktıları olduğu yönündedir.
Madde bağımlılığının önlenmesi konusunda başlıca görevin ebeveynlere düştüğü fikrinden hareketle, çocukları herhangi bir madde kullanmasa dahi, ebeveynlerin böyle bir durumla karşılaşmaları halinde sergileyecekleri davranış biçimlerinin, madde bağımlısı olan çocuklarda gözlemlenen başlıca değişikliklerin, planlı bir eğitim programı ve konunun uzmanlarınca anlatılması, anne ve babaların tutum ve davranışlarının yeniden yapılandırılması, farkındalık yaratma ile sınırlı kalmayıp, ebeveyn-çocuk iletişiminin geliştirilmesi, milli ve manevi değerlerin pekiştirilerek, madde esiri olmanın engellenmesi konulu çalışmaların yapılması hedeflenmektedir.

MADDE BAĞIMLILIĞI AİLE EĞİTİM VE DESTEK ÜNİTESİ “MADÜ”
Madde bağımlılığıyla ilgili ebeveynlere bir başvuru merciinin sağlanarak, madde bağımlılığını önleme konusunda verilen eğitim ve desteğin sürdürülmesi, ebeveynlerin bilgilendirilmesi, doğru yönlendirilmesi amacıyla, Silivri İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde MADÜ oluşturulmuştur. MADÜ, yüz yüze görüşme, telefon ve web sitesi, yoluyla hizmet verecek, ayrıca çocuklarına madde kullanmak veya bulundurmaktan işlem yapılan ve çocuklarının durumu konusunda bilgi almak üzere Müdürlüğümüze gelen ebeveynler, ünitemize yönlendirilerek gerekli destek sağlanacak.

MOBİL EĞİTİM
Proje faaliyetleri gereği, ebeveynleri toplantı salonlarına davet ederek eğitime tabi tutmak yerine, ikamet ettikleri sitelerin bahçe ve parkları gibi zahmet çekmeden kolayca ulaşabilecekleri, hatta pencerelerinden baktıklarında dahi, farkındalık yaratabilecek alanlarda, gerekli teknik donanım aracılığı ile yerinde eğitim odakları (mobil) yürütecekler.

MAHALLE VE SİTE TOPLANTILARI
Hedef kitlenin yer aldığı 7 mahalle 75 sitede mobil sunum ve eğitim materyallerinin kurulmasıyla, ebeveynlere madde bağımlılığı konusunda eğitimler verilecek. Söz konusu eğitimlere katılanlara eğitime katılım belgesi düzenlenecek. Proje kapsamında mahalle muhtarları ve site yöneticileri ile irtibat kurulacak ferdi binalarda ikamet eden ebeveynlerin katılımlarının da sağlanabileceği park ya da bahçe gibi ortak alanlar belirlenerek 7 ayda toplam 40 adet eğitim faaliyeti planlanmıştır.

SEMİNERLER
Proje süresince periyotlar halinde psikolog, aile danışmanı, iletişim uzmanı gibi konusunda uzman kişilerin katılımıyla madde bağımlılığı üzerine çeşitli seminerler düzenlenecek.

ÇANAKKALE ŞEHİTLİĞİ ZİYARETİ
Bilinçli toplumların oluşumunda milli ve manevi değerlerin göz ardı edilmesi, gençlerde oluşabilecek boşluğun madde kullanımı ile doldurulmasına da neden olabileceğinden projemiz kapsamındaki DEĞERLERİNİ KORU sloganı doğrultusunda; milli ve manevi değerlerin ön plana çıkarılabilmesi, ebeveyn-çocuk iletişiminin güçlendirilmesi amacıyla ebeveynler ve çocuklarının birlikte katılacağı Çanakkale Şehitliği ziyareti gerçekleştirilecek.

UÇURTMA ŞENLİĞİ
Ebeveyn ve çocuklarının birlikte eğlenceli zaman geçirerek, aktivite paylaşım ortamlarının artmasına katkı sağlayabilmek amacıyla Silivri sahilinde uçurtma şenliği gerçekleştirilecek.

EBEVEYN-ÇOCUK EV ÖDEVİ UYGULAMASI
Madde bağımlılığını önleme ve mücadelede okul yöneticileri, öğretmen, öğrenci ve ebeveyn ilişkilerinin etkinliğinin artırılabilmesi amacıyla; İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve proje ekibinin koordinasyonunda, belirlenen iki pilot okula yönelik olarak, 5-10 dakika süreli, madde bağımlılığında ebeveyn-çocuk iletişiminin vurgulandığı video içerikli ödev uygulaması yapılacak.

FİDE DİKİMİ VE HATIRA ORMANI OLUŞTURULMASI
Ebeveynlerin çocukları ile iletişimini güçlendirmek, çevre değerleri ile ilgili bilinçlerini yükseltmek, orman ve ağaç sevgisini güçlendirmek ve gençlerin birer fide gibi büyüyüp yeşererek ağaç olacaklarını vurgulamak amacıyla proje temasından hareketle fide dikim aktivitesi gerçekleştirilecek ve hatıra ormanı oluşturulacak.           

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP