Ferhan Tezcan

Bir Erhan Önal vardı

1976 yılıydı. MİLLİYET gazetesinde çalışıyordum. Almanya iyi takip ettiğim liglerden biriydi. Almanya'nın yüksek tirajlı ''Kicker'' dergisi her hafta elime gelirdi. Hemen hemen bütün Alman oyuncularını tanırdım. Baktım Bayern Münıch'in kadrosunda bir Türk futbolcu yazılı. O zamanlar Almanya dendi mi ya Hamburg kalecisi Özcan Arkoç ya da Eıntracht Frankfurt'a transfer olan Ender Konca gelirdi. 

Kalesinde Maıer'in yer aldığı, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Roth, Zobel, Gerd Müller, Rummenigge, Kapellmann Uli Hoeness gibi oyuncuların gibi oyuncuların (Breıtner Real Madrıd'e transfer olmuştu) arasında Erhan Önal da vardı.

Bu benim için büyük onurdu.

Erhan Önal o büyük kadronun içinde iki yıl top koşturdu. Sonra da Belçika'nın önemli kulüplerinden Standard Liege'e transfer oldu. Burada iyi maçlar çıkardı. Tekniği yüksek ve Almanları meşhur Overath'ına benzer uzun top oyuncusuydu. Yani 30-40 metre pasları atardı. Almanya'da bir dönem Netzer'de böyle bir oyuncuydu.

Erhan Önal Türkiye'nin gündemine Milli maçlar nedeniyle girdi.  Hele hele Galler maçını İzmir'de oynuyorduk.  Galler zorlu bir takımdı. Nede olsa Büyük Britanya'dan geliyordu. Ama o maçta Erhan Önal'ın golü bize çok önemli puanı getirdi. Erhan Önal o maçla Türklerinde kalbine girmişti.

1981 yılında Fenerbahçe kulübü başkanı Ali Şen olmuştu. Ali Şen Fenerbahçe'ye Avrupa'dan çok iyi bir futbolcu getireceğini söylüyordu. O futbolcu Erhan Önal çıktı. 1982 Ocak ayında ara transferde Erhan Önal Fenerbahçe'ye geldi.

FENERBAHÇE'DE İŞLER YÜRÜMEDİ

Erhan Önal Fenerbahçe'ye geldi ama yedi maç oynadıktan sonra bir Galatasaray maçı sonrası kadro dışı kaldı. Sezon sonu da Fenerbahçe'den ayrıldı. Ve yeniden eski kulübü Standard Lıege'nin yolunu tuttu.

1984 yılında Galatasaray'ın başına Alman milli takımından ayrılalı 15 gün olan Jupp Derwall'i getirilmişti.  Derwall Alman ekolünün en önemli isimlerinden birisi ve futbol karakteri olarak çok tecrübeliydi.

1985 yılına girildiğinde Erhan Önal sessiz-sedasız Galatasaray'a geldi.  Fatih Terim çok iyi bir liberoydu. O yıl futbolu bırakmıştı. Erhan Önal libero oynuyordu ve Terim'in yerini bir bakıma ancak o doldurabilirdi.

Erhan Önal Galatasaray'da tam 7 yıl forma giydi. 2 lig şampiyonluğu, 2 Türkiye kupası kazandı. 1992 yılında futbolu bıraktı.

1989 yılında İstanbul'da manken ve sinema oyuncusu Mine Baysan ile tanışmıştı. 1990 yılında bir kızları oldu. Ama bu evlilikte uzun sürmedi ve boşandılar. Erhan'ın ilk evliliğinden de futbolcu bir oğlu vardı.

KENDİ KABUĞUNA ÇEKİLDİ

Erhan Önal kaliteli bir çocuktu.  Futbola başladığı dönem açısından da çok şanslıydı. Daha 18 yaşlarını sürerken dünyanın en büyük futbol  'virtüözleriyle bırakın maçı antrenmana çıkmak bile büyük bir avantajdı.

İşte bunları yaşayarak futbol dünyasına girmiş ve daha sonra yolu Türkiye'ye düşmüştü. Esprili bir insandı. Benim kendisi ile tanışmam 1985'lı yıllarda olmuştu. MİLLİYET'in Galatasaray yazarıydım ve haftanın beş günü antrenmana giderdim. Ayrıca 4 yıla yakın bir süre de Derwall'in basın tercümanı olmuştum.  Takıma daha sonra transfer olan Erdal Keser ile ''Almancı'' grubu arasında iyi bir bağım vardı.

2016 yılıydı. Erhan Önal'ı Galatasaray'ın kongresinde görmüştüm. Beyin kanaması geçirmişti. Ama kanama beyinde konuşma geldiği için konuşması tamamen değişmişti. Çok üzüldüm.  Çünkü insan böyle insanları sağlıklıyken görürse üzüntüsü bir kat daha artıyor.

Sonunda bu dünyadan göçtü gitti.  Allah yakınlarına ve başta Mine Baysan'a sabır versin.

YORUM YAP