Sevginar Sali

Beşiği sallayan el, dünyaya hükmeder!

Geçtiğimiz günler MHP Kadın Kolları Başkanlık görevini devir alması ile ilgili gazetemizi ziyaret eden Zerrin Çimen'in tüm mütevazılıği ile üstlendiği sorumluluğu anlatırken dilinden dökülen cümle, sohbetimize katılan herkesin gözlerinin ışıldamasına neden oldu. ‘Bir anda dank etti' deriz ya… Anlatmak için günlerce konuşmak yerine iki cümlede özet; “Beşiği sallayan el, dünyaya hükmeder!”

Tespitin kime ait olduğunu hep birlikte araştırıp bulduk; Halide Edib Adıvar… 

Halide Edib Adıvar; Türk yazar, siyasetçi, akademisyen, öğretmen. (Olduk mu da tam oluyoruz : ) Halide Onbaşı olarak da bilinir. Halide Edib, 1919 yılında İstanbul halkını ülkenin işgaline karşı harekete geçirmek için yaptığı konuşmaları ile zihinlerde yer etmiş usta bir hatiptir.

Kendimize dönecek olursak…

CHP İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, Cuma günü Silivri'deydi. Uzaktan izlediğimizde sivri çıkışları, köşeli, saldırgan yaklaşımlarından eser olmayan zarif bir üslupla bu kez ilçe programını gerçekleştirdi. İlçelerde bile çok ender rastlanan bir konumda İstanbul'un İl Başkanı olması asabiyle Kaftancıoğlu'nun varlığı toplumumuzun sosyal hayat ve siyasette mahrum bırakılan tarafı kadınlar adına mühim bir kazanım. Genel ve yerel iktidarı kötülemeden kendi referansları ile yükselme çabası siyasette özlemekle kalmayıp, ihtiyacımız olan yaklaşım.

Kaftancıoğlu'dan söz ederken başka bir husus daha var aklımı kurcalayan… Siyasette kadın kotasını yükseltmeye çalışırken, politik hüviyetine kavuşan hemcinslerimizin erkeksi duruşlara yönelmeleri bizleri ara ara hayal kırıklığına uğratmıştır.

Hayatın her alanında girdiğiniz ortamın şeklini almak yerine, kendi tarzınızı oraya yansıtmanın daha önemli olduğuna inanırım. Yoksa insan ömrü süresince birçok değişiklikle karşılaşır, kendi duruşunda kararlılık göstermek yerine onlara göre kendinde farklılaşmaya gitmesi öz benliğini eninde sonunda yitirmesinden başka bir şey değildir. Kendini kaybeden kime ne getirecek!?

Kadınların beşiği sallarken de, dünyaya hükmederken de kendileri gibi olmaları asla ödün verilmeyecekler arasına akıllarda kazınmalı.

Kadın faktörü siyasette hem seçmen hem de seçilen açısıyla çok mühim. Kadınların politik potansiyellerini çözümleyen, harekete geçiren kazanır. Ama kazanmaktan sonra daha zoru başlıyor her alanda olduğu gibi bunu muhafaza etmek.

Diğer tüm faktörleri ile beraber geçmişte Refah Partisi'ne İstanbul'u kazandıran, AK Parti'ye uzun yıllar iktidarı sağlayan, bizden bir örnek, 2019 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı adayı MHP'li Volkan Yılmaz'ın siyasi başarında kadın faktörü örnek alınabilecek önemler ile dikkat çekiyor.

Siyasetin kadınları sadece görmesi değil, anlaması ve beklentilerine çözüm üretmesi gerekiyor. Toplumun bu kesimi mantıklı gerekçeler ile gelindiğinde ikna edilebilecek, mantık çerçevesinde hareket eden, duygusal dozu ile içselleştirme özelliğine sahip olmakla da dikkat çekiyor.

Kadınları anlayan her erkeğin hayatı kolaylaşır, ne istediklerini çözümleyebilen siyasetçinin işi de…

Ülkenur Büke, Sultan Aşkın, Elif Yılmazer, Filiz Güler, Şükriye Akkaya Karakuş, Hacer Yıldırım belediye meclisimiz, DP İlçe Başkanı Halide Avlu İlçe Başkanı olarak, Kadın Kolları Başkanlarımız üstlendikleri misyonun farkında olsun ki durum öyle zaten, onların özverili çabasına da her birimiz elimizden gelen katkıyı sunalım…

Kadınların önemsendiği Silivri, kendi farkında olan ve hemcinslerimiz ile yaşadığımız yerin iyileşmesi kaçınılmaz…

YORUM YAP