Bayer: Termik Santral Trakya’yı mahveder

Bayer: Termik Santral Trakya’yı mahveder

28.06.2017 12:53:56

22 Haziran 2017 Perşembe günü Hürriyet Gazetesi'ndeki köşesinde Yalçın Bayer, Silivri'mizde yapılması planlanan ve Trakya'mızın ölüm fermanı olacak olan Kömürlü Termik Santrale karşı verilen mücadeleyi yazdı.

"Termik Santral Trakya'yı mahveder" başlıklı köşe yazısında Bayer, süreci şöyle değerlendirdi:
“İstanbul Silivri'de 480 hektar, Tekirdağ Çerkezköy'de 64 hektar alanı kapsayarak yapılması planlanan termik santrala karşı tepkiler giderek büyüyor. Yöredeki köylülerin de katılımıyla Silivri Belediyesi, Çevre Derneği ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin katılımı ile geçtiğimiz günlerde yapılan toplantıda konuşan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, termik santral yapımındaki ısrarı “Vahamet, cehalet, vurdumduymazlık” olarak nitelendirdikten sonra “Atom bombası atılsa bir kente ancak bu kadar zarar verilebilir” dedi.
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, hukuki mücadeleyi sürdürürken güçlü bir sesle santrala karşı çıktıklarını haykırmak zorunda olduklarını söyledi. Silivri'nin merkez yerleşiminden daha büyük (10 bin dönüm) yeri kaplayacak santralın yeri Silivri'ye 5 km, Çerkezköy'e 7 km uzaklıkta bulunan Çayırdere Mahallesi'ndeki toplantıda en büyük tepkiyi köylüler gösterdi. Özcan Işıklar, bu konuda karar veren bakan ve bürokratları bölgeye davet etti; “Gördüklerinde nasıl yanlış bir karar verdiklerini anlayacaklardır” diye konuştu.
Başkan Işıklar, şu bilgileri verdi:
“Santralın kapladığı alan Çerkezköy kısmında 600 dönüm, Silivri'de ise 4 bin 850 dönüm olmak üzere 6 bin dönümü buluyor. Burası Trakya'daki yeraltı su havzasının en önemli yeri, yani İstanbul-Lüleburgaz arasındaki 300 km'lik en önemli su havzası. Bu kadar sağlık, ekonomi ve çevre zararı olduğunun bilinmesine rağmen neden bu kadar ısrar edildiğini anlamak mümkün değil. Daha da önemlisi, planlanan santralın Malkara (Edirne) kömürü ile çalıştırılamayacağının bilim adamlarınca ortaya konması...
Santral, Tekirdağ Limanı'ndan taşınacak % 30 verimli kömür 350 km'lik, Trakya havzasının en önemli yeri Hallaçlı bölgesinde olan su havzasından çıkarılarak su ile yıkanarak % 60 kapasite verime çıkarılacak. Kirli su yeraltına bırakılacak.”
Bölgede toplanan 14 bin imzalı dilekçe Danıştay'a verildi. İktidar kanadından çalışmaların durdurulduğuna ilişkin söylentilerin gerçeği yansıtmadığı çünkü bölgede sondaj çalışmalarının devam ettiği belirtiliyor.
Çevreciler diyor ki: “Ülkesini seven, 1. sınıf tarım arazilerini mahvedemez. 1 milyon kişinin sağlığını, havasını, suyunu, tarım alanlarını etkileyecek bu santrala karşı topyekûn mücadele etmeliyiz.”

Haber Merkezi

YORUM YAP