Barlas’tan 1 Temmuz açıklaması

Barlas’tan 1 Temmuz açıklaması

1.07.2020 10:34:20

AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Sami Barlas, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınladı.

Barlas açıklamasında görüşlerini şöyle yansıttı: “Denizcilik alanında tarihi başarılara sahip milletimizin dönüm noktası olan, 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girmiş ve bu Kanun, “Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtmiştir.

Bu kanunla birlikte üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin, kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği, balıkçılıktan ulaşıma, turizmden taşımacılığa ekonomimize katkı sağlayarak, bugün bile ülkemiz vatandaşlarına ait gemiler karasularımızda ve özellikle tüm dünya denizlerinde bayrak dalgalandırmakta ve diğer denizci devletler ile rekabet edebilmektedir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden beşinci dönem açılış konuşmasında denizciliğe verdiği önemi şu sözleriyle belirtmiştir: "Denizcilik sadece ulaştırma işi değil, iktisadi iş olarak anlaşılacak ve tersaneler, gemiler, limanlar ve iskeleler inşa edilecek, deniz sporları kulüpleri kurulacak ve korunup geliştirilecektir. Çünkü; toprakların üç bir yanı deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer. En uygun coğrafi konumda ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri bir denizci ulus yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmasını bilmeliyiz. Denizciliği Türk'ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız...”

Türk denizciliğinin gelişiminde emeği geçenlere başta Silivrili denizcilerimiz olmak üzere tüm denizcilerimizin 1 Temmuz "Denizcilik ve Kabotaj Bayramını" kutluyorum.”

 

YORUM YAP