Balcıoğlu: Önümde iki yol vardı

Balcıoğlu: Önümde iki yol vardı

22.11.2018 10:40:53

Tartışmalar, gündemin zirvesine oturan yorumlar ve spekülasyonların de eşlik ettiği sancılı bir sürecin ardından Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ederek, son 10 yılı birlikte yürüdüğü Belediye Başkanına aday adaylığı sürecinde rakip olan Bora Balcıoğlu, yaşadıklarını şöyle özetledi: “Ya kaderime razı olup kendimden vazgeçecektim ya da bana büyük bir teveccüh gösteren kitleler, yenilik ve heyecan beklentisi içindeki insanlar için hedef büyütecektim. Kendime güveniyorum. Bir değişim isteniyorsa biz de bu süreçte üzerimize düşeni yaparız dedim ve aday adaylığı kararımı verdim.”

Geniş kitlelerce heyecan yaratan ve coşkuyla karşılanan son dönemin siyasi belediye başkan yardımcısı, CHP'nin 2019 belediye başkan aday adaylarından Bora Balcıoğlu ile geride bıraktığı süreci ve bundan sonraki beklentilerini konuştuk.
Sevginar Sali: Siyasete giriş sürecinizi özetler misiniz?
Bora Balcıoğlu: Doğup büyüdüğüm güzel Silivri'mize hizmet konusunda katkı sunmak adına zamanı geldiğini düşünerek 2009 yılında CHP'den Meclis Üyesi olarak aktif olarak siyasete başladım. 2014 yılında tekrar seçilerek, belediye başkan yardımcısı olarak görevime devam ettim.
Sevginar Sali: CHP Belediye başkan Aday Adaylığı kararını nasıl verdiniz?
Bora Balcıoğlu: Silivrili hemşerilerimin, özellikle gençlerimiz ve kadınlarımızın göstermiş olduğu bir samimiyet, sıcaklık, yakınlık ve teveccüh vardı. Ben de kendimi hazır hissettiğim için bu seçim dönemi böyle bir karar verdim. Silivri'de yaşayan herkesin hayatına dokunabilmek, her kesimden insanımızın yerel yönetim hizmetlerine kolaylıkla erişmesini sağlamak, yaşam standartlarını ve seviyelerini arttırmak için Silivri'yi çok seven bir kişi olarak Belediye Başkanlığı Aday Adaylığı kararı aldım.
Sevginar Sali: Aday Adaylığı kararınızı Belediye Başkanının öğrenme ve gelişim şeklinde sizi rahatsız eden bir şey olmadı mı?
Bora Balcıoğlu: Aday adaylığı kararımı bildirmek için Başkan Bey'e gitmedim. Ama ondan önce yaptığımız konuşmalarda biz bu ihtimali hep konuşuyorduk. Başkan Bey de aday adaylığıma sıcak bakmadığını ifade etti defalarca. İstifa kararı aldığım gün ona gitseydim muhtemel kabul etmeyecekti ve daha önce söylediği şeyleri tekrarlayacaktı; Bir dönem daha beklemem gerektiği ve sonrasında ne yapmam gerektiği hususunda beraber karar vermemiz gerektiğini söylüyordu.
Başkan Bey 2014 seçimlerinde “İki dönemden sonrası haramdır, üçüncü dönem aday olmayacağım” demişti. Benim de aklımda buna göre bir yol oluştu. Bir daha meclis üyesi olmak istemiyordum; 10 yıl yaptım. Başkan yardımcısı olmak istemediğimi, başka arkadaşlara görev verilmesi gerektiğini de söyledim.

“GELECEKTE BANA ÇİZİLEN ROL KİŞİLİĞİME UYGUN DEĞİLDİ”
Sevginar Sali: Belediye Başkan Aday Adaylığı kararı verdiğiniz için mi bunları söylediniz, yoksa bu süreçlerde sizin açınızdan yapabilecekleriniz tükendiği için mi?
Bora Balcıoğlu: Özelde konuştuğumuz şeyler var, bu tarz durumlara dikkat ederim bunları açıklamam doğru olmaz. Gelecek dönem ile ilgili konuşmalarımızda, değerlendirmelerimde bana çizilen rolün kişiliğime hiç uygun olmayacağını, meclis üyesi ya da başkan yardımcılığı beklentisi yerine başka bir hedefe yürümek istediğimi, kalbimin bu yönde attığını ve insanların beni o konuda canı gönülden desteklediğini göz önünde bulundurarak bir karar verdim.

“KENDİNİZ OLAMADIĞINIZ BİR YERDE KALMA ISRARINIZ SİZİ TÜKETMEKTEN BAŞKA BİR ŞEYE YARAMAZ”
Başkan Bey ile birlikte yürüyeceğimiz yol koşullar itibariyle, geldiğimiz nokta bakımından bitmişti. Kendiniz olamadığınız bir yerde kalma ısrarınız sizi tüketmekten başka bir şeye yaramaz. Çok uysal bir görüntüm var sanıyorum bu insanları benimle ilgili biraz yanılmasına sebep oluyor. Özgürlükçü, kısıtlamalara gelmeyen tarafımı insanlar beni tanıdıkça görüyor. Ama ben bu özelliklerimi çok seviyorum ve onlara sahip olmaktan çok memnunum.

“ÖNÜMDE İKİ YOL VARDI”
İki yol vardı önümde. Ya kaderime razı olup kendimden vazgeçecektim ya da bana büyük bir teveccüh gösteren kitleler, gençler, yenilik ve heyecan beklentisi içindeki insanlar için hedef büyütecektim. Kendime güveniyorum. Silivri'nin genç bir nüfusu var %63, 39 yaş altı. En büyük talebi gençlerden görüyorum, tanınırlık ile ilgili bir sorunum yok… Neden olmasın dedim… ‘Bir değişim isteniyorsa biz de bu süreçte üzerimize düşeni yaparız' deyip yola çıktık.

“İHANET ETMEDİM”
Başkan Bey'i seviyorum. Hiçbir kırgınlığım, küskünlüğüm yok. Her zaman söylüyorum üzerimde emeği var. Allah kendisinden razı olsun. Ağzımdan bugüne kadar kendisiyle ilgili hiçbir kötü söz çıkmamıştır, çıkmaz da, kimseyi de meclisimde hakkında konuşturmam. Ben de kendisini hiçbir zaman zor durumda bırakacak bir hareket içinde ne görevim süresince ne de aday adaylığımda bulunmadım. Aksine zarar görmemesi için her zaman korumaya çalıştım. Kendisine hiçbir zaman ihanet etmedim, sadece daha iyisini yapmak için adayım. Başkan kendisi söylüyordu zaten, “Siz beni ittirmediğiniz sürece ben gitmem”… Siyaset de bir iddia işi, tabi ki bunu cesaretle birleştirip, toplumun beklentilerine göre, yönümüzü çizeceğiz, hedefimizi belirleyeceğiz.

“YAPTIĞIM ŞEYDEN PİŞMAN DEĞİLİM”
Sevginar Sali: Belediye Başkan Aday Adaylığınız için doğru bir zamanlama mıydı?
Bora Balcıoğlu: Koşullar böyle gerektirdi. Ne kadar doğru veya yanlış olduğunu zaman gösterecek. İnsanların desteğini gördükçe pişman olacak bir şey yapmadığımı gözlemliyorum. Bir insana makam verirsiniz ama hak etmediği değeri veremezsiniz. Makamlar gittikten sonra da insanların size verdiği değerde bir azalma olmazsa doğru yolda, olmanız gereken yerdesiniz demektir. Ben böyle değerlendiriyorum bulunduğum noktayı. Meclis üyeliğine de, başkan yardımcılığına da meslek olarak bakmadım, iş olsun diye bir günümü bile geçirmedim. Bunun karşılığını çok güzel şekilde alıyorum.
Sevginar Sali: Şimdiye kadar Aday Adaylığı sürecinde sizi en mutlu eden şey ne oldu?
Bora Balcıoğlu: Bana güvenenlerin, gençlerin, kadınların, çocukların, ailemin, partili partisiz değerli hemşerilerimin gözlerindeki pozitif ışık, gösterdikleri samimi tavır ve karşılık beklemeksizin sundukları destekleri…

“NİTELİKLİ BİR EKİP OLUŞTURACAĞIZ”
Sevginar Sali: Aday olduğunuz takdirde nasıl bir ekip kuracaksınız?
Bora Balcıoğlu: Mevcutta var olan çalışma arkadaşlarım var. Yeni aramıza katılacak olanların hazırlık ve planlaması yapıldı, nitelikli bir ekiple hareket edeceğiz. Arkadaşlarımın hepsi bölgesinde sevilen, sayılan kişiler. İlçemizin mozaiğini koruyarak, halkımızın kendisinin temsil edildiğine ve sahiplenildiğine inanacağı, güveneceği bir ekip oluşturduk. Bunun yanında belediyemizde görevini layıkıyla yapan herkes bizim çalışma arkadaşımızdır. Her zaman da İlçe Örgütümüzle birlikte, dayanışma içinde çalışacağız.

“BANA İNANAN İNSANLARI ASLA YARI YOLDA BIRAKMAM”
Sevginar Sali: Aday adaylığı sürecinizin aday açıklanmadan sona ermesi durumu var mı?
Boral Balcıoğlu: Aday açıklanana kadar aday adayıyım. Bu konuda çok kararlıyım, insanlara umut olduğum süreçte onları asla yarı yolda bırakmam söz konusu olmaz. Çocuklar, gençler, kadınlar, partili, partisiz bana umut bağlayan 7'ten 77'ye hiç kimseyi yarı yolda bırakmayacağım. Aday adaylığı sürecinin sonuna kadar gideceğiz ve bu aşamadan aday olarak çıkacağıma da inancım tam. Partimizin tercihinin benim adaylığımdan yana olacağına inanıyorum.

“BANA ZARAR VERMEK AMACIYLA ORTAYA ATILAN ASILSIZ İDDİALAR”
Sevginar Sali: CHP'den Belediye Başkan Aday Adaylığına başvurmadan önce veya sonrasında AK Parti ile herhangi bir görüşmeniz, pazarlığınız oldu mu?
Bora Balcıoğlu: Kesinlikle olmadı. Parti yöneticileri burada çıkıp kiminle görüşme yaptıysam söylesinler! AK Partililer tarafından da beğenilir, tercih edilir, istenir olmamla ancak gurur duyarım. CHP'li olsun veya olmasın halkımız tarafından ciddi bir teveccüh ile karşılanıyorum. Benim söylememe de gerek yok bunları sadece siyasetle ilgilenenler değil dışındakiler bile bunun farkında. AK Partili yöneticiler ile herhangi bir ikili ilişkim olmamıştır. Bu tarz iddialar tamamen bana zarar vermek amacıyla gündeme atılıyor.

“İSTEYEN DEĞİL DE İSTENEN OLMAK ÇOK ÖNEMLİ”
Sevginar Sali: “Ankara'dan ışık almadan aday adaylığı kararı vermemiştir” değerlendirmelerini nasıl karşılıyorsunuz? Ankara temaslarınız hakkında da bilgi verir misiniz?
Bora Balcıoğlu: İsteyen değil de istenen olmak çok önemli. Gözlem sürecinin ardından istenen kişi olmak çok kıymetli bir şey. Bana verilen görevleri boşa çıkartmadım, emanet edilen sorumlulukları layığı ile yerine getirdim etki çevremi bu denli genişlettiğimin ben bile farkında değildim. Bana kimse “Git aday ol” demedi ama söylenenlerden ben böyle bir mesaj aldım. Tek gittim, gerekli görüşmelerimi yaptım Genel Merkez nezdinde. Bu süreçte çok şeffaf davranmadığımı kabul ediyorum ama şimdilik böyle gerekiyor. Zaten önemli olan da sonrası… Bu aşamada tek başıma hareket etmeyi daha doğru buluyorum. Ocak 15'ten sonra da adaylıklar açıklanır zaten. Ben kendimden umutluyum…

“EN ÖNEMLİ SORUN OTOPARK”
Sevginar Sali: Silivri'nin en acil çözüm bekleyen sorunu nedir?
Bora Balcıoğlu: Otopark en acilleri içerisinde yer alıyor. Bundan kaynaklanan trafik sıkışıklığı oluyor. Gençlere yönelik sosyal etkinlikler ve işsizlik (işsizlik aslında Türkiye'nin sorunu). Kadınlarımızı dinlediğimizde çevre ve deniz kirliliği dikkat çekiyor. Bir de planlar ile ilgili ‘imar sorunları' bunları devlet kurumları ile iyi ilişkiler kurup ivedilikle çözüme kavuşturabiliriz.

“HALKIN SEVGİSİ GURUR VERİCİ”
Sevginar Sali: Halk tarafından sevilmek Belediye Başkanı olmak için yeterli mi?
Bora Balcıoğlu: Sevgi tüm güzelliklerin anasıdır. Tohumudur. Hizmetin temeli sevgidir. Sevilmeyen birisinin yerel yönetici olması bölgede yaşayanları çok mutlu etmez. Halk tarafından sevilmek, herkes tarafından kabul görmek çok anlamlı ve gurur vericidir.

“HİZMET ETTİĞİNİZ İNSANLARLA TEMAS HALİNDE OLACAKSINIZ”
Sevginar Sali: Yerel yönetim konusunda kendinize en çok güvendiğiniz konu nedir?
Bora Balcıoğlu: Halkın devamlı içindeyim, hiç kopmadım, sokaktayım. Acı tatlı günlerinde yanlarında olmaya çalıştım. Samimiyetle verdiğim sözü yaparım, yerine getiririm. Yapamayacağım bir şeyin de sözünü vermem. İşin en önemli kısmı; hizmet ettiğimiz insanlarla temas halinde olacaksınız, bunu da içtenlikle yapacaksınız. Sırf halkla ilişkiler için yaparsanız hemen yakalanırsınız. Bu ilkelerden hiç taviz vermem.

“ÖMÜR BOYU EĞİTİM ÖĞRENİM İLKESİNİ BENİMSİYORUM”
Sevginar Sali: İlk fırsatta tamamlamalıyım diye düşündüğünüz hangi konuda kendinizi eksik buluyorsunuz?
Bora Balcıoğlu: Kendimi kusursuz, eksiksiz, her şeyi en iyi bilen diye asla tarif etmem. Bilmediğim konularda o konunun uzman ve etkin yetkililerine danıştım, sorular sorarım öyle hareket ederim. Her gün bir şey öğreniyoruz. Hayat her gün yeni bir şey öğretiyor. Eksiklerimizi kapatmak için mücadele veriyoruz. Güzel bir deyim var; yana yana pişiyoruz. Tam olmak mümkün değil. Hayat son nefesine kadar öğretiyor. Yeter ki sen açık ol! Ben ömür boyu öğretmeye inanıyorum, insanın üstlendiği sorumlulukla birlikte bu konudaki çabasının da artması gerektiğini düşünüyorum. Eksikliğimi kabul edip, tamamlamak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım. Bunun için vaktim de gücüm de var. Gördüğüm destek ise tüm güçlükleri aşmam için en güzel motivasyon.

“SİLİVRİ'DE MUTLULUK, HUZUR, BARIŞ, KARDEŞLİK RÜZGÂRLARI ESTİRECEĞİZ”
Sevginar Sali: Nasıl bir Belediye Başkanı olacaksınız?
Bora Balcıoğlu: Bora bir rüzgâr ismidir. İnşallah Silivri'de mutluluk, huzur, barış, kardeşlik rüzgârları estireceğiz. Samimi, içten, kapısı herkese açık bir belediye başkanı olacağım… Bunlar klasik cümleler olsa da ben böyleyim bilenler biliyor zaten. Kapımızı çalanların evladı, kardeşi, yakını gibi görecekleri bir Belediye Başkanı olacağım. Zaten belediye birimleri kendi kendine kurumsal kimlik olarak çalışıyor. Biz bunun halk beklentisi açısından aksamamasını, daha hızlı ve doğru yapılmasını sağlayıp buna gayret edeceğiz. İşleyiş açısından bir hata olmaması için sağlıklı ve huzur içinde hizmet sürecinin verilmesi ve alınmasına destek sağlayacağız. Modern, çağdaş ve partimize yakışan bir şekilde hizmet edeceğiz. Silivri'nin her yönüyle marka ilçe olma için çalışacağız.
Sevginar Sali: Aday olamazsanız ne olacak?
Bora Balcıoğlu: Siyaset gömleğini 10 yıl önce girdik. 10 senedir CHP'de siyaset yapıyoruz. Partimiz bize meclis üyeliği, başkan yardımcılığı görevlerini verdi. Bundan sonra biz partimize ne verebiliriz ona, işimize gücümüze bakacağız. Siyasetten ve CHP'den kopmayacağım, üzerime ne düşüyorsa da yapmaya hazır olarak yoluma devam edeceğim.

“ASIL HEYECAN VE COŞKUYU ADAYLIK AÇIKLAMASINA ÖTELEDİK”
Sevginar Sali: Aday adaylığı kararı vermeniz beklenti sürecinde, başvurunuzda büyük bir heyecan dalgası kaydedildi. Devamında bu sanki biraz söndü mü?
Bora Balcıoğlu: Bu bizim tercihimizle ilgili. Adaylık açıklanana kadar daha sakin ve sağ duyulu ilerlememiz gerektiğine karar verdik. Aday adaylığı süreci çok hassas bir dönemeç. Duygular hat safhada, normalleşme yaşanana kadar her hangi ciddi bir hareketin çok anlamlı ve yerinde olmayacağını düşündüm. Heyecanımız, coşkumuz adaylık açıklamasıyla katlanacak, gönüllerdeki yerimi biliyorum ve bunun için herkese minnettarım. Ayrıca da partimiz kimi aday olarak belirlerse belirlesin ben üzerime düşen her şeyi yapmaya hazır olduğumu beyan etmek istiyorum.

“ADAY BEN OLACAĞIM”
Sevginar Sali: Aday siz olmazsanız diğer aday adayı arkadaşlarınızdan hangisi olmalı?
Bora Balcıoğlu: Hepsi birbirinden değerli. Ama birini söyleyemiyorum… Ben olacağım!

“HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Sevginar Sali: Silivri halkına nasıl bir mesaj vermek istersiniz?
Bora Balcıoğlu: Öncelikle eşit hizmet sağlamak için adayım. Çünkü gerçek belediyecilik halkçılıktır, eşitliktir, adildir, kayırmayandır. Sorun yaratan değil, sorun çözendir. İyi belediyecilik kadro ile planla, projeyle olur. Ama en önemlisi toplumsal bir vizyonla, katılımla ve dayanışma ile sağlanır. Yürekle olur. Şundan emin olun ki Silivri'de söz, karar, yetki halkın olacak! Birlikte başaracağız, birlikte yürüyeceğiz, birlikte yöneteceğiz. Önemli olan Cumhuriyet değerlerini korumak, modern ve yaşanabilir bir Silivri yaratmak, eşit hizmet sağlamak, insan gibi yaşama imkanı sunmak, barış ve huzurdur. Asıl olan ise Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ü unutmamaktır.
Benim hizmet aşkı ile cesaretimi karşılıksız bırakmayan, umut dolu gözleri ve yüzlerinde sımsıcak gülümsemeyle beni gördükleri yerde karşılayan herkese, ‘Yeri miydi?', ‘Zamanı mıydı?' diye sitem edenlere de şükranlarımı sunuyorum. Siz yola çıkmadan ardınızdan kim gelir, kaç kişi peşinize düşer bilme şansınız yok. Bunun için niyetimi ortaya koydum ve yola çıktım. Niyetim Silivri'ye hizmet etmek, yolu da buydu. Başka seçenek kalmamıştı. Herkese anlayışı, anlamaya çalışması için teşekkür ediyor, gönülden sevgiler sunuyorum.

YORUM YAP