Çetin Ateş

BağKur'da ölüm tarihi neden önemli?

Ölüm aylığı geride kalanlara, eşlere çocuklara anne babalara bağlanması şartları tamamen ölen Bağkurlunun ölüm tarihiyle ilişkilidir. Hal böyle olunca her ölen bağkurlu hak sahibine ölüm tarihleri en önemli belirleyici kıstas olmaktadır.
Her ne kadar tek çatı altında birleştirilmiş olsa da SSK, BAĞKUR ve EMEKLİ SANDIĞI'na tabi çalışanların ölümlerinden sonraki uygulamaların farklı farklı değerlendirilmesi eleştirilebilir bir uygulamadır. 5510 sayılı kanunla gelen değişikliklerle Bağkurlular açısından aynı şartlar devam ederken SSK kapsamındakiler için daha ağırlaşmış emekli sandığı mensupları için ise daha hafifleştirilmiştir.

ÖLÜM SİGORTASINDAN SAĞLANAN HAKLAR
1- Ölüm aylığı bağlanması
2- Ölüm toptan ödemesi
3- Yetim aylığı alan kız çocuklarına çeyiz yardımı yapılması
4- Cenaze yardımı yapılması
Ölen sigortalının hak sahiplerine aylık bağlanması şartları 5510 sayılı Kanunda düzenlenmiş ayrıntıların altı çizilmiştir. Buna göre,
En az 1800 gün priminin olması ve SSK lılar için her türlü borçlanmalar hariç 900 gün piminin olması ve en az 5 yıllık sigortalılık süresinin olması gerekir.
Bağkurlular için, ölen sigortalının genel sağlık sigortasıda dahil hiçbir surette prim borcunun bulunmaması şarttır.
5510 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden sonra ise değişiklikler yapılmıştır ve ölüm tarihleri belirleyici hale getirilmiştir. Şöyle ki;
Bağkurlu 4 Ekim 2000 tarihinden önce ölmüşse 1080 gün prim ödemesi
Bağkurlu 4 Ekim 2000 ila 7 Ağustos 2001 tarihleri arasında ölmüşse 1800 gün ödenmiş priminin olması,
Yine Bağkurlu vatandaş 8 Ağustos 2001 ile 1 ağustos 2003 arasında ölmüşse 1080 gün priminin olması,
2 Ağustos 2003 tarihinden sonra ölen Bağkurlunun hak sahiplerine aylık bağlanması için ise 1800 gün ödenmiş priminin olması şartı aranır.
SORU/CEVAP
1260 GÜNÜ TAMAMLAYANA
KADAR ÇALIŞIN
01.01.1964 doğumluyum 1992 7. Ayda ssk'lı oldum 2008'de şirket ortağı oldum. 2012 yılında şirket ortaklığından ayrıldım 2013 yılının 11 ayından beri sigortalı çalışıyorum. Ne zaman emekli olurum?                                                                                                             
Nevzat D.
Nevzat Bey, 25 yıl 53 yaş 5600 güne tabisiniz.  Bağkur'dan sonra ssk'ya geçmişsiniz ve bu ssk'lı sürelerinizi en azından 1260 güne tamamlarsanız 25 yılınızı doldurduğunuz 2017 yılında SSK'lı olarak emekli olabileceksiniz.

GERİYE DOĞRU BORÇLANMA YOK
Çetin Bey Bağkurluyum ancak  başlangıcım 4.10.2000 olarak başlatılmış, oysaki ben 1994 yıllarında da tarım bağkuruydum başlangıcımı 1994 yılına çekmek istiyorum ne yapabilirim?                                                                                        
Ziya D.
Ziya Bey, Bağkurluluk adeta demirden leblebi, bağkuru sürdürebilmek de zor emekliliğini kazanmak da zor. Vakti zamanında Bağkur kapısından geçmeyenlerin çektiği sıkıntı sizinki buna bir örnek. Zaman zaman çıkan yasalardan yararlanmak Bağkurluların bu sorunlarına yönelik yapılanmalardan yararlanmadı iseniz bu durumunuz normal resen tesciliniz bu tarihte yapılmış geriye doğru oda kayıtları ürün sattığınıza dair makbuzlar vs. gibi destekleyici belgeler olmadığı sürece bir şey elde etmek zor.

DOĞUM BORÇLANMASI İÇİN GEÇ KALMAYIN
Çetin Bey, 1.11.1994 işe girişim 11.11.1975 doğumluyum 3965 gün ödenmiş primim var işe girişten sonra borçlanabileceğim iki doğumum var, emekliliğim için borçlanmam gerekir mi ne tavsiye edersiniz?
Nil D.
Nil Hanım, 51 yaşında 5450 gün priminiz dolduğunda emekli olabileceksiniz emeklilik tarihiniz 2026 yılını gösteriyor, doğum borçlanması primlerinizi artırır, çalışmaya devam edecekseniz doğum borçlanması yapmayın, ama primlerimi doldurup artık çalışmam yaşımı beklerim veya primlerimi dolduruyum belkide emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenleme çıkar derseniz borçlanmanızı yapın, borçlanmayı yapacaksaznızda bu 15 gün içinde karar verin zamlardan etkilenmeyin derim.
2 çocuk için yılsonuna kadar borçlanma yaparsanız 19.560 tl gibi bir rakam ödersiniz, yılbaşından sonra bu rakam yaklaşık 27 bin tl olacak.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİNİ ERKEN YAP ERKEN EMEKLİ OL
Çetin Bey, Ben ilk çalışma hayatına 1985 yılında polis memuru olarak başladım, 5 yıl çalıştıktan sonra ayrıldım, sonra 11 yıl Bağkurlu oldum, şu an ssk lı olarak çalışıyorum emekliliğime 3 ay kaldı ne tavsiye edersiniz?
Turan D.
Turan Bey, emeklilik başvurularında bütün çalışmalarınız tek bir dosya haline getirilir, bu işlemide son çalıştığınız Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğü yapar, Başvurduğunuz kurum emekli sandığınızdan hizmetinizi ve Bağkurunuz başka ildeyse o ilden dosyanızı ister bu yazışmalar emekliliğinizi geciktirir, şimdiden hizmet birleştirilmesi dilekçesiyle bu süreyi kısaltabilirsiniz, yapacağınız tek hamle bu şimdilik ama önemli bir hamle.

YORUM YAP