Şah Muciburrahman

Azim mi, hırs mı?

Bİr öncekİ yazımda Belediye Başkan Aday adaylıklarından söz ederken Selami Değirmenci'nin bile sesinin çıkmadığını bu sessizliğin fırtına öncesi sessizlik olduğundan dem vurmuştum. Sayın Değirmenci savımı haklı çıkardı sağ olsun. Tükenmeye doğru hızla yuvarlanan CHP'den aday adayı olduğunu bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. Bu azim mi? Hırs mı? Yılmazlık mı? Elbette herkes kendi penceresinden bakarak yanıtlayacak bu soruyu.
***
Yaradan, insanları azimli ve hırslı yaratmıştır. Bu nedenle herhangi bir konuda başarısızlığa düşen bazı insanlar, onu başarana dek uğraşır, tekrar tekrar denerler. Kimi zaman da başarırlar.
Birçok insan Azim ile hırsı birbirine karıştırır. Hırs, TDK sözlüğünde şöyle tanımlanır: ‘Sonu gelmeyen istek, aşırı tutku, öfke, kızgınlık.' Azim ise aynı kaynakta, ‘bir işteki engelleri yenme kararlılığı' olarak tanımlanmıştır. İşte bu iki kavramı karıştıranlar önce kendilerine sonra da çevrelerine hayal kırıklığı yaşatmaya mahkumdurlar. Oysa hırsı yılmazlığa çevirebilenler her daim kazanmayı başarmışlardır.
Azim ve yılmazlık; ruhun öyle harikulade bir kuvvetidir ki onu büyük tehlikelerin kendisinde uyandırabileceği telaşlardan, şaşkınlıklardan uzak tutar.
Kabiliyet, azmin yerini alamaz; kabiliyeti olmalarına rağmen, başarılı olamamış insanlardan çok tur yeryüzünde. Eğitim, azmin yerini alamaz; dünya, terk edilmiş, sırt çevrilmiş eğitimli insanlarla doludur. Başarı, sadece azim ve ısrara bağlı. “Yılma devam et” sloganı beşer ırkının meselelerini hep çözmüştür ve her zaman çözecektir. Hırsa dönüşmediği sürece.

***
Selami Değirmenci 1989, 1994, 1999, 2004, 2009, 2014 ve nihayet 2019. O ilk aday olduğunda doğan çocuklar 30 yaşına bastılar. Bu seçimlerde 7. kez aday adayı. Bir dönem SHP'den iki dönem CHP'den Belediye Başkanlığı yapmış. Hırsına yenilerek Genç Parti'ye transfer olmuş kaybetmiş ama aday adaylığından vazgeçmeyerek kırılması zor bir rekoru gelenekselleştirmiş bir hırs küpü.

***
Kimilerine göre Muharrem İnce'den dolayı Özcan Işıkların aday yapılmayacağı dedikoduları geziyor ortalıkta. Bunlar tamamen ‘aşağı mahalle de bir yalan söyledim, yukarı mahalleye çıktım inandım' cinsi söylentiler. Değirmenci'nin aday adaylığını açıklaması Işıklar'ı pek etkilemedi. Rutin çalışmalarına ekstra bir performans katmadı. Ancak, Silivri siyaseti bu ikilinin parti içi savaşıyla epey renklenecek gibi görünüyor.

***
Genel Başkan Yardımcısının yardımcısı Mustafa Demir AK Parti'nin nabız yoklaması için Silivri'ye geldi. Cumhur İttifakının yerel seçimlerde de süreceğinin göstergesi olarak MHP kökenli yurttaşlarında fikirlerini aldığını gözlemledik. AK Parti'de aday adayları henüz ortaya çıkmasalar da siyaset sahne dedikodularına göre CHP'ye göre daha çok isim dolaşıyor ortalıkta.
Mesela Ümit Kalko'cular var. Mustafa Saral'cılar, Metin Karakaş diyenler de azımsanmayacak derecede. Erzurum lobisi tekrar Hüseyin Turan diye ısrarcı olurken yerli adaycılar Tahir Sert'in şansı olduğunu söylüyorlar. Ancak Tahir Sertin yakınında bulunan bir dostum Tahir Bey'in kardeşi Saffet Sert için ön çalışmalara başladığını belirtti. 2004 yerel seçimlerini hatırlıyorum da! Çanta Belediye başkanlığı için ne kapışmıştı Sert kardeşler!

***
Söz kardeşlikten açılınca Özcan Işıklar ve iki dönemdir CHP Belediye Meclis üyeliği yapan ve Belediye başkan yardımcılığı görevini başarılı bir biçimde yürüten Bora Balcıoğlu arasına girmeye çalışanlar var. Silivri sokaklarında, duraklarında Balcıoğlu lehine sloganlar yazılmaya başlandı. Işıklar ve Balcıoğlu kardeş gibiler. Bir zamanlar Değirmenci ve Işıklar da öyleydi.

***
2004 yerel seçimlerine girmeden önce Özcan Işıklar, Selami Değirmenci kardeşliği de benzer biçimde başlamıştı. Değirmenci, Genç Parti'ye geçince planlar değişmiş, kader o zamanın CHP'li Yılmaz Kandemir'e gülmüş ama Genç Partili Değirmenci faktörü AK Parti Adayı Hüseyin Turan'ı başkan yapmıştı.

***
Durum böyle olunca merak edilenlerin arasında önce aday adaylıkları yarışı ön plana çıkacak. Silivri Kulüpler Birliği Başkanı ve Alibeyspor Kulübü Başkanı Ali Tonta ile Silivri Güreş Ağası Çetin Ceylan'ın dostluklarının nasıl etkileneceği merak konusu. Çetin Ceylan'ın ateşli bir Selami Değirmenci taraftarı olduğunu herkesçe bilinmekte. Ali Tonta'nın ise Bora Balcıoğlu'yla ve Özcan Işıklar ile yakınlığı bilinir. Dileğimiz bu ikilinin aralarına kara kedi girmemesi elbette.

***
Asıl bombayı sona bıraktım. Mustafa Demir ile gizli görüşme yapan bazı siyaset Menajerlerinin Bora Balcıoğlu'nu AK Parti'ye transfer etme konusunda Demir'e salık verdiklerini duyduk. Demir'in ise konuyu ilginç bulduğu, araştırmaya değer olup olmadığını inceleyeceğini söylentisi bana kadar ulaştı. Bu gelişmelere bakılacak olursa Silivri siyasetini hareketli günler bekliyor.

***
Hırsına yenik düşenlerin azimli olanlara karşı hiç şansları olmadı olamayacak da! Azmin kazanacağı bir seçime doğru süratle gidiyoruz. Tüm aday adaylarına hayırlar getirmesi dileğiyle...

YORUM YAP