Aynı tas, aynı hamam!

Aynı tas, aynı hamam!

15.07.2017 15:08:55

Bir yıl önce “Tarihi restorasyon mu, tarihi rezalet mi?” diye sormuşuz… Bir yılda ne değişti derseniz, 3. senesini dolduran restorasyon sürecinde Mimar Sinan Köprüsünde bir arpa boyu yol alınamadığı ortada. Eksiklik çok, gelişme ve muhatap yok!

Bir yıl önce Anıtlar Kurulunun İSKİ terfi istasyon yapılarının ivedilikle köprünün önünden kaldırılmasına ilişkin kararı uygulayan da yok!

YAPIMDAN, UZUN RESTORASYON MU OLUR?
Kumluk'ta bulunan Mimar Sinan heykeli karşısında bulunan eserinin akıbetine bakıp bakıp dertleniyordur! Kesin bir bilgiye ulaşmadık ancak köprünün inşaatı, restorasyonundan daha kısa sürdüyse şaşırmayacağız. Hem de yapıldığı dönemde sahip olunan teknoloji ile imkanları, bir de bugünkülerle karşılaştırın!

SİLİVRİ MİMAR SİNAN KÖPRÜSÜ
Silivri Çayı (Fener Deresi – Sülüklü Dere) üzerinde bulunan 32 kemerli Mimar Sinan Köprüsü 1568 (Hicri 975) yılında Mimar Sinan Tarafından inşa edildi. Marmara kıyılarına ve E5 karayoluna parallel uzanan köprü, eski İstanbul-Edirne yolunun önemli bir geçit noktasında bulunmaktadır. Uzunca bir dönem araç trafiğine açık olan köprü 2006 yılından sonra araç trafiğine kapatılmıştır.
Silivri Çayı'nın bulunduğu düşük seviyedeki su basan vadiyi geçebilmek için 32 gözlü uzunlukta inşa edilmiştir. Uzunluğu 348 m olan köprünün genişliği uç kısım da 6.85 m civarındadır. Kemer açıklıkları 7.00m civarında, ayak genişlikleri ise 3.00m civarındadır. Köprünün uzun olması sebebi ile yüksekliği fazla değildir, orta kısımdaki kemerler hafif sivri olan kemerler kenarlara doğru basıklaşmakta. Köprünün 4 kemeri ve 5 ayağı suya oturmaktadır. En son 1980'li yıllarda onarım geçiren tarihi köprünün 2014 yılında restorasyonu başladı ve halen devam etmekte.

Anlayacağınız bitmeyen restorasyon yapmışlar. Restorasyon da restorasyon olsa bari...
Sevginar SALİ

YORUM YAP