Ayçiçek yetiştiricilerimizin dikkatine…

Ayçiçek yetiştiricilerimizin dikkatine…

31.05.2020 09:21:29

Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ayçiçek yetiştiricilerine önemli bir uyarıda bulundu.

Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ayçiçeğinde Mildiyö hastalığı konusunda yetiştiricilere önemli bir uyarıda bulundu. Yapılan açıklama aynen şu şekilde: “Ayçiçeğinde Mildiyö hastalığı mücadelesi kapsamında yayınlamış olduğumuz bilgiler doğrultusunda üreticilerimizin dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.Çiftçilerimiz herhangi bir olumsuzluk durumunda ayçiçeğinde Mildiyö hastalığına karşı kullanılacak ilaçlar ve dozları hakkında ilçe müdürlüğümüze başvurmalıdır.

AYÇİÇEĞİ MİLDİYÖSÜ

(Plasmopara helianthii)

Ayçiçeğinde Mildiyö hastalığına neden olan fungusun Oosporları en zor iklim koşullarında bile toprakta en az 7 yıl canlı olarak yaşayabilir. Bu nedenle hastalığın bulaşmasında en önemli neden bulaşık tohum ve topraktır. Bundan başka bitkinin gelişme döneminde fungusun oluşturduğu sporların rüzgârlarla taşınarak da bulaşma meydana gelir. Ayçiçeği Mildiyösünde iki farklı tipte hastalık belirtileri gözlenir.

Sistemik enfeksiyon belirtileri:

Sağlamlara göre hastalıklı bitkiler daha az gelişmiş ve bodurlaşmıştır. Yaprakları alt yüzünde kirli beyaz renkli fungusun üreme ve bulaşma organları görülebilir. Bazen bu küf tabakası hiç görülmeyebilir. Bu durumda en bariz ayırıcı tanı ise bitkinin bodur kalması, yapraklarda renk değişmesi ve bitkinin erken tabla oluşturmasıdır. Bu tip enfeksiyonlarda zarar % 100' e yakındır.

Lokal Enfeksiyon belirtileri:

Daha çok 8-12 yapraklı döneme kadar sağlıklı olarak gelişebilmiş bitkilerde kendisini gösterir. Bu dönemde hastalığın belirtisi tütün mildiyösünde olduğu gibi yaprakların üst yüzünde yuvarlağa yakın şekillerde sararmalar görülür. Yaprağın alt yüzünde bu lekeler olduğu yerde seyrek bir küf tabakası meydana gelir. Bu tip enfeksiyonlarda ise ürün kaybı düşük olmakla birlikte toprağın bulaştırılmış olması büyük kayıp olarak düşünülür. Bu nedenle hastalık belirtileri taşıyan bitki organları hemen yakılarak imha edilmelidir

Mücadelesi:

Temiz tohum kullanılmalı Sık ekimden kaçınılmalı Hastalığa yakalanan bitkiler yakılarak imha edilmeli Hastalık görülen yerlerde mutlaka münavebe yapılmalı

Kimyasal Mücadele:

İlaçlama ekimden önce tohum ilaçlaması şeklinde yapılır. Toz İlaçlarda 100 kg. tohum 1-2 litre su ile iyice nemlendirildikten sonra doğrudan tohuma ilaç ilave edilerek yapılır ve iyice tohumlar karıştırılır.”

Haber Merkezi

YORUM YAP