Avlu: Demokrasi için en içten mücadeleyi DP veriyor

Avlu: Demokrasi için en içten mücadeleyi DP veriyor

5.12.2019 10:51:09

Demokrat Parti'nin Ankara'da “Türkiye Demokrasiye Geçiyor” sloganıyla gerçekleştirdiği toplantıyı Hürhaber'e değerlendiren DP Silivri İlçe Başkanı Halide Avlu, “Bir kez daha gördük ki bu toplumun hak ettiği demokrasiyi inşa etmek için en içten mücadeleyi Demokratlar veriyor ve bugün bu çabaya her zamankinden daha çok ihtiyaç var” dedi.

Demokrat Parti, Silivri İlçe Başkanı Halide Avlu ve Silivri delegelerinin de katılımıyla, Ankara'da ülke genelinde ki delegeleri kapsayacak şekilde “Türkiye Demokrasiye Geçiyor” sloganıyla geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıda Genel Başkan Gültekin Uysal'ın açıklamasıyla Demokrat Parti'nin Türkiye'nin demokrasisi için beklentileri kamuoyu ile paylaşılırken, geçtiğimiz günlerde Ankara kulislerinde Demokrat Parti'nin AKP'den ayrılmış eski başbakan yardımcısı Ali Babacan ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yönetimine geçeceği iddiaları da reddedildi.

UYSAL: DEMOKRASİ BİZİM İÇİN
BİR ARAÇ DEĞİL AMAÇ
Toplantıda Uysal, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye'yi çıkmaz noktaya getirdiği ve bundan çıkış yolu için Demokrat Parti'nin deklarasyonunu kamuoyuna açıkladı. Uysal, “Demokrasi bizim ruhumuzdur. Demokrasi bizler için bir gömlek değildir. Bu memleketin geleceği için demokratız araç değil amaç addediyoruz” dedi.
Türkiye'nin vesayet rejimi yerine demokrasiye geçiş yapması gerektiğini söyleyen Uysal, bugün Türkiye'nin 1940'lı yıllardan çok daha fazla demokrasiye ihtiyaç duyduğunu belirterek, memleketi hür bir kimliğe yeniden kavuşturmak istediklerini açıkladı.
Ekonomi üzerine yürüttükleri ayrıntılı çalışmalar itibariyle Türkiye'nin ciddi bir kriz arifesinde olduğunu kaydeden Uysal, ülkede ekonomideki sarsıcı kırılmalar yaşanmasıyla birlikte ciddi bir siyasi ve demokratik kriz zemini gözlendiğini anlattı.

AVLU: DEMOKRASİ ÇAĞRISINDA
EN SAMİMİ PARTİYİZ
Toplantıyı Hürhaber'e değerlendiren Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, Demokratların Ankara zirvesinden duyduğu memnuniyeti paylaşırken, “Bir kez daha gördük ki bu toplumun hak ettiği demokrasiyi inşa etmek için en içten mücadeleyi Demokratlar veriyor ve bugün bu çabaya her zamankinden daha çok ihtiyaç var.
Toplantıda Genel Başkanımız Gültekin Uysal'ın açıklamasına göre; Demokrat Parti'nin “Türkiye Demokrasiye Geçiyor” çağrısında ana hatlarıyla anayasa değişikliği de yapılması şartıyla özetle şu talepler gündeme getirildi:
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin aksine anayasa değişikliğiyle devlet başkanlığı makamı olan Cumhurbaşkanlığı'yla siyasi parti başkanlığı yeniden ayrılmalı. Devletin başı bağımsız konumda olmalı.
Geçici çözüm niteliğindeki yargı reformu yargı paketi yasa değişiklikleri yerine kapsamlı değişiklikler ile yargı bağımsızlığı sağlanmalı.
Anayasa değişikliğiyle TBMM'nin bütçeyi onaylamama yani veto hakkı yeniden sağlanmalı ki millet iradesi, ülke bütçesi üzerinde yeniden söz sahibi yapılmalı.
Siyasi Partiler Yasası yeniden yapılandırılmalı. Bu çerçevede, yüzde 10 seçim baraji kaldırılmalı ve seçim bölgesi tercih sistemi yeniden gözden geçirilmeli.
Türkiye'nin genel bütçesinden pay almakta olan TRT, Anadolu Ajansı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) gibi kuruluşlar özerkleştirilmeli. Mevcut durumdaki tek taraflılık görüntüsü sonlandırılmalı” şeklinde bilgi verdi.
Avlu, günümüzdeki Demokrat Parti'nin, resmi olarak 2007'de Doğru Yol Partisi'nin isim değişikliğiyle kurulduğunu ancak Bayar'ın 1946'daki kurduğu siyasi hareketi devam olduğunun altını çizdi.

ARDA: DEMOKRAT PARTİ'Yİ VE TÜRKİYE'NİN YARIM KALAN DEMOKRASİSİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN TOPLANDIK
Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı Ekrem Eray Arda da toplantıyı resmi sosyal medya hesabından şöyle değerlendirdi: “Türkiye'nin dört bir yanından Demokrat Parti'ye gönül vermiş, davamıza baş koymuş yol arkadaşlarımızla, bizlere umut vaat eden, idealistlikleriyle daima yeni bir vizyon kazandıran genç kardeşlerimizle, canla başla çalışan, iş disiplinleriyle bizleri kendilerine hayran bıraktıran kadınlarımızla, demokrasiye, özgürlüğe, hürriyete ve toplumsal refaha özlem duyan vatandaşlarımızla Ankara'da gerçekleştirdiğimiz Genişletilmiş Temsilciler Meclisi'nde bir araya geldik. Demokrasinin, özgürlüklerin, üreticinin, çiftçinin, köylünün partisi olan Demokrat Parti'yi güçlendirmek için toplandık.
Bizler yeni bir döneme giren partimiz için; akademisyenlerle, alanında uzman kişilerle Türkiye'nin sorunlarına çözüm üretmek adına çeşitli projeler üzerinde çalışıyoruz. Demokrat Parti'nin hedefi; kadınlarla, gençlerle, demokrasiye özlem duyan herkes ile güçlenmek ve Türkiye'ye yarım kalan demokrasiyi getirmektir.
Türkiye için Demokrasi çağrısı yaptığımız ve partimizin yeni dönemine ilk adımı attığımız bu önemli günde yanımızda olan, destek olan herkese bir kez daha teşekkür ediyor, Ankara'da yaktığımız bu kıvılcımın tüm Türkiye ile buluşmasını gönülden diliyorum.”
Haber:
Sevginar SALİ

YORUM YAP