Atatürk 80. ölüm yıldönümünde anıldı

Atatürk 80. ölüm yıldönümünde anıldı

12.11.2018 16:46:48

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 80. yılında ilçemizde düzenlenen törenlerle anıldı.

Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 80. yıldönümünde ilçemizde çeşitli törenlerle anıldı. Silivri Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Silivri Belediye Başkanlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörlüğü, Adalet ve Kalkınma Partisi Silivri İlçe Başkanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi Silivri İlçe Başkanlığı, Milliyetçi Hareket Partisi Silivri İlçe Başkanlığı, İYİ Parti Silivri İlçe Başkanlığı, Vatan Partisi Silivri İlçe Başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ile başlayan törene; Silivri Kaymakamı Ali Partal, Garnizon Komutanlığı adına Hakan Yakın, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Cumhuriyet Savcısı Muhammet Burak Gürbüz, Rektör Vekili Ahmet Mucip Gökçen, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil ve yönetimi, AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu ve yönetimi, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın ve yönetimi, İYİ Parti İlçe Başkanı Ozan Ersaraç ve yönetimi, Büyük Birlik Partisi İlçe Başkanı Ramiz Aksu ve yönetimi, Vatan Partisi İlçe Başkanı Latif Aydın ve yönetimi, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Vergi Dairesi Müdürü Kadriye Çetin, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı, Muharip Gaziler Derneği yönetim kurulu üyeleri, okul müdürleri, öğretmenler, siyasi parti, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile birçok vatandaş katıldı. Çelenklerin Atatürk Anıtı´na sunulmasının ardından 09.05'te saygı duruşunda bulunuldu ve akabinde İstiklal Marşı'nın söylenmesi ile birlikte bayraklar yarıya indirildi.

KAYA: MUSTAFA KEMAL'İ ANLAMAK; ONUN BIRAKTIĞI YERDE DURMAYIP, ONUN ÇİZDİĞİ YOLDA HEP DAHA İLERİYE GİDEBİLMEKTİR!
Silivri Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan 10 Kasım Atatürk'ü Anma Programı ilçe protokolünün, öğretmenlerin, öğrencilerin ve Silivri halkının katılımları ile Ertuğrul Gazi Ortaokulu Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Programda saygı duruşunun gerçekleştirilmesi ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşma Silivri Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Tanju Kaya tarafından yapıldı. Kaya, konuşmasında şunları kaydetti: “Mustafa Kemal'i anlamak, insan onurunu yaşatmaktır. Yurtta ve dünyada barış istemektir. Mustafa Kemal'i anlamak; bilimi, sanatı, felsefeyi, tarihi ve ekonomiyi anlayabilmektir. Tüm bu alanlarda topluma yön verecek fikir insanları yetiştirebilmektir. Onun bıraktığı yerde durmayıp, onun çizdiği yolda hep daha ileriye gidebilmektir. Mustafa Kemal'i anlamak üzerine yazılacak hiçbir şeyin onun sözleri kadar etkili olmayacağı için konuşmamı onun sözleriyle tamamlıyorum: “Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında belki gayelere tamamen erişemediğimizi, fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar.” Askeri ve siyasi deha olmasının yanı sıra büyük fikir adamı Atatürk'ün ruhunu hürmetle anıyor ve Atatürk'ü anlamının tek yolunun; bilim, sanat ve kültür olduğunu anlayan ve bu uğurda çabalayan sizleri saygıyla selamlıyorum.”

AY: ATATÜRK, BÜYÜK BİR DEVRİMCİ VE DÜŞÜNCE ADAMIDIR
Kaya'nın ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay da Mustafa Kemal Atatürk hakkındaki duygu ve düşüncelerini paylaştı. Ay, şöyle konuştu: “10 Kasım tarihinin, Mustafa Kemal Atatürk'ün 57 yıllık hayatındaki mücadelesini ve milletimize kazandırdıkları ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından önemi büyüktür. Mustafa Kemal Atatürk; savaşlardaki başarılarıyla büyük asker, yönetimiyle büyük bir devlet adamı, görüşlerindeki çağdaş değerlerle uyumuyla, barış ve insan severlilik değerleriyle de evrensel bir kişiliktir. Bağımsızlık Savaşı'nın kazanılmasının ardından, Türk tarihinin en büyük aydınlanma ve çağdaşlaşma hareketini başlatan Atatürk, askeri zaferini kurduğu Cumhuriyet ve yaşama geçirdiği devrimlerle taçlandırmıştır. Atatürk, yalnız bir asker, ileri görüşlü bir devlet adamı değil, aynı zamanda büyük bir devrimci ve düşünce adamıdır. Yaşadığı çağı aşarak geleceğe ışık tutan Mustafa Kemal, yüzlerce yılda bile başarılması zor olan eylemleri kısacık yaşamına sığdırmıştır.

“GELECEĞİ GENÇLERİN ELLERİNDE, YÜREKLERİNDE GÖRMÜŞ VE ONLARA DAİMA GÜVENMİŞTİR”
Atatürk aynı zamanda çocuklara, gençlere ve kadınlara da çok değer veren bir liderdir. Çocukları hep sevmiş, onların iyi şartlarda yetişmelerine uğraşmıştır. Gençlere de hep güvenmiş, onları ülkenin aydınlık geleceği olarak görmüştür. Bursa'da kendisini karşılayan çocuklara ve gençlere söylediği, “Küçük hanımlar! Küçük beyler! Hepiniz geleceğin birer yıldızı, gülü, mutluluk parıltısısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizlersiniz. Kendinizin ne kadar önemli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız.” sözü bu inancın ve güvenin bariz bir örneği olarak karşımıza çıkmaktadır.

“ASLA UNUTMAYACAĞIZ”
Kıymetli misafirler şurası bir gerçektir ki, hakkında yüzlerce kitap yazılan, sayısız araştırmalara konu olan Atatürk'ü ve onun muazzam kişiliğini bütün yönleriyle anlatamayız. Bugün onu anıyoruz. Anmamızın onu anlamaya kapı aralayacağını düşünüyor ve böyle inanıyoruz. Sözlerimi tamamlarken bu toprakları bize vatan yapan ecdadımıza, şehitlerimize rahmet diliyorum. Aramızdan ayrılışının 80. yılı vesilesiyle dile getirmek istiyorum ki; koskoca bir şanlı tarihin mirasçıları olarak Mustafa Kemal Atatürk'ü fikirlerinden, yaptıklarından dolayı hep anacak ve onu asla unutmayacağız. Hepinize saygılarımı sunuyorum.”
Tören, Atatürk Fotoğrafları Sergisi'nin açılışıyla son buldu.
Haber:
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP