“Asıl başarı, vicdanınızı ipotek altına almadan yaşamaktır”

“Asıl başarı, vicdanınızı ipotek altına almadan yaşamaktır”

1.03.2018 10:51:15

Silivri'nin ilk ve tek bayan belediye meclis üyesi, Yerel Gündem 21'in başarılı yöneticisi, Silivri Girişimci Kadınlar Derneği kurucularından ve ticari girişimleri hususunda heyecanını yitirmeyen Nursel Erel, Rumeli Üniversitesinde öğrenciler ve öğretim görevlileriyle iş ve yaşam deneyimlerini paylaştı.

Silivri Kadın Girişimciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nursel Erel, Rumeli Üniversitesi'nin düzenlediği "Kadının Toplumdaki Yeri ve Girişimcilik" ana temalı seminere Dernek adına konuşmacı olarak katıldı.
Erel, Derneğin kuruluşu ve yapısıyla ilgili verdiği bilgilerin akabinde, girişimcilik ve girişimcinin tanımı, ülkemizde ve dünyada kadın girişimciliğinin yapısı, kadın girişimcilerin özellikleri ve artılarını kadın girişimciliği hususundaki kendi tecrübeleriyle harmanlayarak Rumeli Üniversitesi öğretim görevlisi ve öğrencilerine aktardı. KAGİD Başkanı Gülgün Narinç, Kurucu Başkan Aynur Süleymanoğlu, Yüksek Danışma Meclisi Üyesi Ülkü Büyükgöneç, Dernek Genel Sekreteri Gizem Özkanlı Çelikkol, Dernek Başkan Yardımcısı ve Basın Yayın Komisyon Başkanı Dilek Dönmez ile komisyon üyelerinden Dilek Sırdaş ve dernek üyelerinden Yasemin İçer da programda Erel'i yalnız bırakmadılar.
Erel, üniversite öğrencileri ve gençlere toplumumuzdaki kadın girişimci profillerini aktarırken, girişimciliğin tanımını ve kişisel deneyimlerini paylaştı. İş kadınlığına devam ederken Silivri'nin tek ve ilk kadın meclis üyesi olmasıyla ‘Silivrili olmayan' ve ‘kadın olması' nedeniyle girdiği kendini ispat etme çabasını ayrıntılarını aktaran Erel, iş hayatını bu süreçte ikinci plana itmekle beraber, nasıl ticari faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kaldığını ifade etti. Kurumsallaşmamış yapılarda, işin başında olmamanın kaçınılmaz olarak ticari zarar şeklinde yansıdığını paylaşırken, aynı dönem içindeki ekonomik şımarıklığın da iş hayatına olumsuz etki ettiğini içtenlikle anlattı.

“KADINLARIMIZ BU TOPLUMDAN HEM ALACAKLI HEM DE BORÇLU”
“Kadının potansiyeli ve gücü çok fazla. Daha önceki dönemlerde bunun çok farkında değildi, oldukça da başkaldırı durumu arttı. Ne yazık ki bu da kadına yönelik şiddet vakalarında artışı gündemimize yerleştirdi. Kadınlar bu toplumdan hem alacaklı hem de borçlu. Alacaklı diyorum çünkü huzur içinde yaşamak onların da hakkı. Borçlular; boşa geçirecek hiç vakitleri yok. Gerçekleştirmek istedikleri, ihtiyaç duydukları toplumsal dönüşüm için erkeklerden iki kat daha fazla çalışmaları lazım. Tabi otoritesi sarsılan erkek de bu dönüşümden payına düşeni almak zorunda.

“İŞ HAYATINDA KADINLAR DAHA ÇOK TERCİH EDİLMELİ”
Erkekler yıllardır fiziksel güç ile üstünlüklerine güvenerek başka bir yönlerini geliştirmeye fazla ihtiyaç duymadılar. Kadın fiziksel eksikliğini farklı beceri ve yeteneklerini geliştirerek tamamlamak için çabaladı. Bugün gelinen noktada gelişimine daha çok emek harcayan bir kadın, bu süreci epey ihmal etmiş olan erkekler var. Kadının ayriyeten en büyük gücü de doğurganlığı…” diyen Erel, iş hayatında kadınların daha çok tercih edilmesinin nedenlerini de dinleyicileri ile paylaştı.
Kadınların iş hayatında daha dikkatli, daha çok çaba sarf etme özelliği, eğitici yönlerinin daha kuvvetli olması, daha rahat ve uyumlu çalışmasının tercih edilmelerini sağladığını aktaran Erel, yaratıcılık, gözlem, sorun çözme, motive etme ve empati niteliklerinin de bu süreçte belirleyici ve de etkili olduğuna işaret etti.
1 Milyon 300 erkek girişimciye karşın kadınların 800 Bin'de kaldığını ifade eden Erel, “Kadınların ekonomik hayatta daha çok yer almaları lazım” diye konuştu.

“HER ŞEYİ YERİNE KOYABİLİRSİNİZ ÖZ DEĞERLERİNİZ VE VİCDANINIZI KAYBETMEYİN”
Gençlere seslenen Erel, “Hayatta pek çok şeyi kaybedip, kazanabilirsiniz. Ama öz değerlerinizi (ki bunlar benim için merhamet, eksik yönlerimi görüp tamamlamak, empati) ve vicdanınızı asla kaybetmeyin. Sorunları birer fırsat olarak görmeye çalışın. ‘Bu neden benim başıma geldi?' yerine ‘Niye benim başıma geldi?' diye yaklaşın… Her şeyin bir sebebi var.

“ASIL BAŞARI, VİCDANINIZI İPOTEK ALTINA ALMADAN BİR YAŞAM SÜRMEKTİR”
Örgütlenmeye mesleki, cinsiyetçi veya toplumsal manada önemseyin. STK'larda görev alın. Bu hayatta asıl başarı vicdanınızı ipotek altına almadan bir yaşam sürebilmenizdir. Asıl özgürlük de budur…”
Nursel Erel, girişimcilik deneyimlerini ve kadının iş hayatındaki yerine dair değerli fikirlerini paylaştığı programda sözlerini tüm katılımcılara teşekkür ederek ve sorularını yanıtlayarak tamamladı.
Haber Merkezi

YORUM YAP