Nergis Yönet

Aromaterapiyle Rahatlayın

Gevşetici Etki:
Günlük sorunlardan uzaklaşma, rahatlama söz konusu olduğunda, aromaterapi yağlarıyla dolu bir banyo kadar mutlu eden az şey vardır. Betonlaşmanın etkisiyle, elektromanyetik alana maruz kalan, topraklanamayan bizler için yapılabilecek en güzel şey, içine biraz kaya tuzu eklenmiş su dolu banyo küvetidir. Ayrıca tuzların içerdiği mineraller cildimizi besler, arındırır, yumuşatır, toksinleri söker. Banyo yağları olan uçucu yağlar, güzel kokular içerir, cildimizi nemlendirir. Banyo için kullanılan çaylar da suya konulduğunda çok çeşitli terapi etkileri olan kurutulmuş otlarla dolu çay poşetleridir. Bunun için keten torbaların içine papatya, lavanta, kalendula gibi besleyici özellikte kuru bitkilerden hazırlanan banyo çaylarını, banyo küvetinde 10 dakika bekleterek kullanabilirsiniz.
Yoğun spordan sonra kas sertleşmesi ve hassasiyetinizi gidermek için canlandırıcı bir banyo formülü uygulayabilirsiniz; bunun için küveti vücut ısınızda doldurun, içine sadece 1 çorba kaşığı deniz tuzu ekleyerek enerjinizi dengeleyebilirsiniz veya birkaç damla Günlük (Frankincence) uçucu yağı ekleyerek mevcut kas ağrılarınızdan da kurtulmanız mümkün. Aromaterapi dinlendirme, rahatlatma, arındırma, enerji verme gibi farklı ruh durumlarını canlandırabileceğiniz en yetenekli şifa metodudur. Belki suyu ziyan etmek istemeyebilirsiniz veya evinizin küveti olmayabilir. O zaman yağlarınızı banyodan önce iyice vücudunuza sürüp ılık duşun altında durmak da iyi gelecektir.

Sinir Sisteminizi Rahatlatmak ve Sakinleşmek İçin:
Aromaterapide zihinsel rahatlama için kullandığımız, uykusuzluktan gerginliğe etkisi en yüksek olan uçucu yağ Melisa'dan da bahsetmeliyiz. Yaprakları limon kokulu olduğu için oğulotu/limonotu olarak da adlandırılır. Melisa uçucu yağı çok az miktarda üretilen bir yağdır, bu yüzden biraz pahalı bir yağdır. Ucuz melisa uçucu yağlarından uzak durun çünkü onlar gerçek melisa bitkisi değil, genellikle yalancı melisa, çalı melisa diye adlandırdığımız bitkilerdir ve rahatlatıcı etkiye sahip değildirler. Gerginlik anında sinirleri yumuşatır, dinlendirir ve uykusuzluğa iyi gelir. Melisa genellikle sindirime yardımcı olarak kullanılır ve zaman zaman mide yanması, gaz, şişkinlik ve dolgunluk hissini gidermeye yardımcı olur. Gerçek tedavi edici özelliğe sahip melisa uçucu yağı, etkili ve çok değerlidir.

Rahatlatıcı Banyo Karışımı:
Kaslarınızın derin olarak gevşemesi için ve zihinsel olarak rahatlayacağınız harika bir banyo karışımı için;
Su dolu küvetinizin içine 10 damla lavanta uçucu yağı, 5 damla bergamot uçucu yağı ekleyin.
Sonra günün stresini dışarıda bırakın ve rahatlatıcı banyonuzda derinden gevşeyin.

Nergis' in Aromaterapi
Kraliçesi Banyo Karışımı
Greyfurt ve lavanta uçucu yağlarıyla hoş kokulu ve canlandırıcı bir karışım hazırlayabilirsiniz.
• 4 damla greyfurt uçucu yağı
• 5 damla lavanta uçucu yağı
• 1 kupa tam yağlı süt.
Tam yağlı süt hem cilt hassasiyetini önler hem de cildinizi nemlendirir.
Sütün içerisine tüm malzemeleri ekleyip, doldurduğunuz ılık küvete bu karışımı ekleyin.

Aromaterapi ile Enerji Kazanın
Zindeleştirici Etki:
Aromaterapide kullanılan uçucu yağlar kimyasal yapıları gereği ağrı giderici, mikrop öldürücü, dolaşım hızlandırıcı, ısıtıcı, sinir sistemini uyarıcı veya yatıştırıcı gibi hem ruhsal hem de fiziksel boyutta etkiye sahip olabilirler. Konunun çok derinine inmek istemiyorum ancak; ester, fenol gibi moleküler kimyadan bahsediyorum aslında burada. Kimyasal yapıları nedeniyle aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırıcı, enerji ve ruh halini yükseltici etkilerini de unutmamalı uçucu yağların. Kendinizi tükenmiş, zihinsel olarak kapasiteniz bitmiş, hiçbir şey anlamaz veya hatırlayamaz hissettiğinizde size bu uçucu yağlar yardımcı olacak.

Okaliptüs Uçucu Yağı
(Eucalyptus radiata)
Aromaterapide özellikle solunum yolları problemlerinde kullandığımız okaliptüs uçucu yağı kimyasal içeriği nedeniyle aynı zamanda zihinsel olarak kuvvetlendirici, canlandırıcı ve konsantrasyonu artırıcıdır. Su dolu aromaterapi kaplarınıza damlatacağınız okaliptüs uçucu yağı sınav öncesi zihninizi açarak konsantrasyon ve öğrenme kapasitenizi artıracak, uykunuzun gelmesini engelleyecektir.

Zencefil Uçucu Yağı (Zingiber officinalis)
Seskiterpen bileşikleri içeren zencefil uçucu yağı sıklıkla bulantı, kusma, araba tutmasına bağlı halsizlik gibi sıkıntılarda kullanılsa da uyarıcı ve canlandırıcı etkileriyle de aromaterapide sıklıkla kullanılan uçucu yağlardandır. Isıtıcı ve uyarıcı özelliği ile zihinsel yorgunluk, konsantrasyon eksikliği, düşük motivasyon, depresyonda kişiyi yükselten, moral ve motivasyon veren bir uçucu yağdır. Parmaklarınıza süreceğiniz bir iki damla zencefil öz yağını şakak bölgenize masajlarla uygulayabilirsiniz.

Biberiye Öz Yağı
(Rosemarinus officinalis)
Keskin kokusuyla yemeklerimize lezzet veren biberiyenin özellikle et yemeklerinde sık kullanımına rastlıyoruz. Aromaterapide ise biberiye uçucu yağı, zihni uyanık tutan, ferahlık veren, konsantrasyon artırıcı bir yağdır. Önemli bir sınav, sunum veya iş görüşmesinden önce biberiye öz yağının bu mucizevi özelliğinden faydalanmanızı tavsiye ederim. Biberiye öz yağını bir parça pamuk üzerinden üç dakika koklamak; uyanıklık düzeyini artırır, endişe düzeyini azaltır, matematik problemlerini daha çabuk çözmeyi sağlar, dikkat artırıcı etki yapar ve egzersiz rutinini canlandırır.

Kokuların Gizemli Dünyası
Aromaterapi yağları zihinsel ve ruhsal olarak kendinizi çok yüklü, tükenmiş ve yorgun hissettiğinizde arınmak ve içe dönmek için kullanabileceğiniz en dost yardımcılarınızdır. İnsanlarla yaptığınız binlerce telefon görüşmesi, iş, ev, çocuklarınız, sosyal medya ile çevrelenmiş yoğun ve yorgun bir günün sonunda sığınacağınız güvenilir ve sakin bir limandır aromaterapi uçucu öz yağları. Size rahatlamanız, zihninizi boşaltarak arınmanız için incelikle destek verir, bütünsel bir şifa sağlar. Ama önce kalbimin en dip köşesindeki uçucu yağımı ve hayatımdaki anlamını paylaşmak isterim sizlerle.

Aslında bu yollara düşmeme
neden olan lavanta ile başlamalı…
Lavanta Uçucu Yağı
(Lavandula angustifolia)
Lavanta ile olan dostluğumuzdan bahsetmek istiyorum biraz. Yapısı, içeriği, faydası bir yana aromaterapi hikâyemin başkahramanıdır lavanta. İlk karşılaşmamızda güçlü, keskin ama bir yandan da şefkatle sarmalayan, beni sakinleştiren ama enerjimi hiç düşürmeyen bir yağ. Ne huzur verici… ne güçlendirici…
Lavanta kokusu benim fenerim, yaşam koçum oldu. İlerlemekten ve karar vermekten korktuğum anlarda bana güç verdi, üzgün olduğumda omzunda ağladığım en iyi arkadaşım oldu. Kızımın banyolarında yanımızdaydı, poposunu korurken yine oradaydı. O her yere yakıştı, hep yanımda durdu. Ama en çok da yastığımın ucunda durdu lavantam aşkım.
Kimyasal yapısını, kullanım alanlarını iyice öğrendikten sonra lavanta aşkımın tesadüf olmadığını anladım. Lavanta aromaterapide ve dünyada kullanılan en popüler uçucu yağ. Nedeni ise basit, ister bebek olun ister yaşlı, ne derdiniz varsa çözer, her duruma koşar… Ne mi yapar? Uykunuzu getirir, sinirlerinizi rahatlatır, sivilcelerinizi kurutur, yara ve yanıklarınızı hızla iyileştirir, pişik, egzama, mantarı giderir. Hastalarda da kullanılır, hamilelerde de, doğumda da, bebeğin ilk banyosunda da… Yani benim tatlı lavanta uçucu yağımı günlük hayatınızda her yerde, her durumda rahatlamak, arınmak, sakinleşmek, temizlenmek amacıyla kullanabilirsiniz.

Türk Gülü (Rosa damascena)
Gülünce dudakların, bir gonca güle benzerdi. Ben dudaklarını, sense gülleri severdin.
Gül, ne anlamlı ne derin bir bitki. Hayranlık uyandırdığı şairlerin, yazar ve düşünürlerin kaleminden ona satırlar dökülmüşken aslında gül nelere kadir bilir misiniz? Sembolik olarak insanın katmanlarını bile ifade eden gül, aromaterapide de bizim için en değerli yağlardan.
Türk gülü olarak kozmetik ve aromaterapi dünyasında ün yapan bu uçucu yağ, gül ailesinden yağı çıkarılan ürün, benim de en değerlilerimden. Gül uçucu yağı çok nazlıdır, kendini çok zor açar, utangaçtır ama işvelidir de. Bir kadın gibi gizemlidir ancak sarıp sarmalayıcıdır da. Her daim iyilik için çalışır. Kalbi iyidir gül yağının, bu yüzden de kalp ve kalple ilgili her sorunda bize yardımcıdır. Kutsaldır Gül yağı. Rosa damascena, Damask gülü yani Şam gülüdür bizim botanik ismiyle bildiğimiz ve aromaterapide kullandığımız bu harika yağın en iyisi ülkemiz toprağından Isparta'dan çıkar. Zor elde edilir, az çıkar ve çok pahalıdır gül öz yağı. Yaklaşık 4 ton gülden 1 litre gül yağı elde edilir. Gülün frekansı yaklaşık 325 MHz'dir. Yani kendi normal frekansımızın tam 6 katı. Bu da demek oluyor ki gül uçucu yağını soluduğumuzda bizi o ilk aşık olduğumuz frekansa çıkarır.
Aşk ve aşkla ilgili her durumda edebiyat ve sanatta kullanılan gül, aromaterapide de aşk acısından platonik aşka, mateme kadar geniş bir alanda bize yardımcıdır. Gül uçucu yağı içeren masaj yağları ile yapılacak tam vücut masajları bizi inanılmaz canlandırır.
Gül uçucu yağı, Dişil enerjiye sahip bir yağ olduğu için tüm kadınsal sağlık sorunlarında da yardımcıdır.
Bu aralar ortalarda kariyeriyle birlikte, evlenen, bir de çocuk yapan ama yine de kendini yalnız hissedebilen birçok kadın var. Rekabetçi iş yaşamı, erkek baskınlığındaki şirket içi çalışma düzeni gibi pek çok şey biz kadınları biraz erkeksi hale getiriyor. Dişi görünmek ile dişil enerjiye sahip olmak aynı şeyler değil.
Yüksek topuklu sexi elbiselerin içinde yürüyen erkekler gibi olabiliyoruz. İşte tam bu durumlarda, gülyağı kalp merkezimizi dengelediği gibi empati, şefkat ve vericilik duygularını körükler. Dişil enerjimizi dengeler. İçinizdeki eril enerjinin baskınlığını gül uçucu yağı ile dengeleyin.
Gülün manevi dokusunda aşkın, birliğin, bütünleşmenin, tüm doğa ile senkronizasyonun şifreleri bulunur. Aromaterapide gül uçucu yağını kalp ve aşkla ilgili durumlarda dengeleyici olarak kullanmamız da bu yüzden. Yapılacak şey ise basit. Gül uçucu yağını, matem veya yas gibi çok ağır duygusal durumlarda, fanatizme varan aşklarda, takıntı ve davranış bozukluklarında, çok yoğun enerjilerin olduğu ortamlarda ve ruhsal çalışmalarda titreşiminizi yükseltmek için kullanınız. Yalnız, gerçek gül uçucu yağı çok pahalı bir yağdır ve 1 veya 2 litre olarak minicik şişelerde satılır. Sadece aromatik uçucu yağ ticareti yapan aromaterapi yerlerinde veya Gül yağı üreticilerinde satılır. Alacağınız tüm diğer ucuz yağlar aslında sentetik gül esansı veya gül yağının yan sanayi ürünlerdir. Gül uçucu yağı, senede sadece mayıs ayında Isparta'da çok az çıkar. Sadece buhar damıtmasıyla elde edilir, nadir bulunur.
“Bizler, hangi titreşim seviyesindeysek o titreşimdeki olayları, insanları ve oluşumları hayatımıza çekeriz. Yani benzer titreşimler birbirini çeker. Pozitif titreşimdeysek pozitifi, negatif titreşimdeysek negatifi çekeriz. Bunların hepsini içimizde dengeli olarak bulundurmak ve nötr bir alanda kalabilmek esas hedefimizdir. Hayat her an bu iki kutup arasında gider gelirken bize düşen merkezde durarak iki döngüyü de anlam yüklemeden deneyimlemek. Kalplerimiz ve özümüz sadece o şefkatli dengede mevcut.”
Mekânda Aromaterapi
Aromaterapinin en yaygın ve etkili uygulama alanlarından birisi de mekânlar. Aslında hemen herkesin aklına aromaterapi denince hemen masaj yağları gelse de, benim için aromaterapinin bir numaralı kullanım alanı olan, hayatımızın çalışma, dinlenme, beslenme veya yakınlaşma gibi çok farklı dönemlerini geçirdiğimiz yerlerin dengelenmesi. Bu alanların enerjisel olarak temizlenmeye ihtiyaçları olacaktır. Aromaterapiyi rahatlama, konsantrasyon artırma, tazelenme gibi istediğimiz zihinsel duyuları uyandırmak için kullanım alanına ve işlevine bağlı olarak mekânlarda kullanabiliriz. Aromaterapi öz yağlarını yatak odanızda, tazelik, sıcaklık ya da huzur gibi özel bir ruh halini yaratmak için veya ofisinizde karar vermeyi, öğrenmeyi, konsantrasyonu kolaylaştırmak için nasıl kullanacağınızı merak ediyorsanız, cevabı aşağıda.

Yatak Odanızda Dinginlik İçin Sakinleştirici Aromaterapi Karışımı
• 250 mg saf su
• 8 damla yasemin öz yağı
• 7 damla lavanta öz yağı
• 7 damla sandal ağacı öz yağı
Bu malzemeyi karıştırıp bir diffuzer'a ekleyerek yatak odanızda kullandığınızda sizi sakinleştirecek, uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır. Yasemin öz yağı sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkiye sahiptir. Lavanta ve sandal ağacı uçucu yağları ise sakinleştirici olduğu gibi uykuya dalmanızı kolaylayştıracak, zihninizi boşaltmanıza yardımcı olacaktır.
Ofisinizin Havasını Temizleyecek ve Zihinleri Uyandıracak Aromaterapi Karışımı
Genel olarak merkezi havalandırma ve klimaların ofis çalışanlarını başka işlerde çalışanlardan dört kat daha fazla üst solunum yolları enfeksiyonuna açık hale getirdiği tespit edilmiş. Peki, siz çalışma ortamında kendinizi hastalıklardan nasıl koruyabilirsiniz? Birçok uçucu yağ bakterilere, mantarlara ve virüslere karşı koyan özelliklere sahiptir. Hatta bu yağların oluşturdukları negatif iyon etkisi ile bir yandan psikolojik fayda sağlarken bir yandan da bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Birçok şirket ve bankalar çalışanların performanslarını arttırmak ve bağışıklık sistemlerini koku ile güçlendirmelerine yardımcı olmak adına aromatik yağlardan faydalanmıştır.
Mikrop ve bakteri öldürücü uçucu yağlar: Kekik, çay ağacı, lavanta, biberiye, okaliptüs, palmarosa'dır. Bu kokuları çalışma alanınıza yaymak için elektrikli yayıcılar (diffüzer'lar) kullanmak en etkili yoldur. Ayrıca özellikle kış aylarında üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı dezenfekte etkileri nedeniyle, küçük bir kap suyun içine birkaç damla damlatarak veya birkaç damlayı pamuk parçasına damlatarak bir radyatör ya da ısıtıcının yanına koyabilirsiniz.
Uyarı: Bir yayıcıda kullanım açısından uygun olan kekik öz yağını direkt koklamayınız,mekânda kullanmayınız. Çok düşük dozajda kullanınız.
Uyarı: Bir yayıcıda kullanım açısından uygun olan kekik öz yağını direkt koklamayınız,mekânda kullanmayınız. Çok düşük dozajda kullanınız.

Konsantrasyon ve Dikkat
Artırıcı Uyarıcı Karışım
• 1 lt. su dolu bir kap
• 30 damla limon uçucu yağı (Citrus limonum)
• 30 damla greyfurt uçucu yağı (Citrus reticulata)
• 8 damla nane uçucu yağı (Mentha piperita)
• 8 damla okaliptüs uçucu yağı (Eucalyptus globulus)
Uçucu yağlarını su dolu kabın içine damlatın, mümkünse kalorifer peteği üstünde, yok ise bir diffüzer kullanın.

YORUM YAP