Ankete inanma, anketsiz de kalma…

Ankete inanma, anketsiz de kalma…

16.04.2021 13:14:16

Siyasetin ezber bozduğu bir döneme seçmen de ideolojiden ziyade liderlik vasıfları ve çalışma performansına baktığı eğilimini pekiştiriyor. Bir yıl içinde ikinci anket sonucuna göre de Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz seçimde aldığı oyun yaklaşık on puan üzerinde başarı oranı ile dikkat çekiyor.

Anketler açısından; oldukça bereketli bir 10 yıllık iktidarın ardından Volkan Yılmaz'ın Belediye Başkanlığı döneminde tam bir ‘yokluk' içindeyiz. 2019 seçimlerinde, yani adaylığında en yakın rakibi ile arasında %10 fark gösteren kamuoyu yoklamalarının ardından seçilen bir kimsenin bu mecraya itibar etmesini beklemek uzak ihtimal ama kamuoyunun merakı da baki. Siyasette anketlerin durumu, hayatta falların vaziyeti ile emsal; ne tümden inanmak ne de onlarsız olmak mümkün değil.

İKİ YILDA %10'A YAKIN DESTEK ARTIŞI

Yılmaz'ın seçildikten sonraki performansına dair ilk somut anket bilgisi AK Parti'nin Ocak-Şubat 2021 araştırmalarından kendini %55 memnuniyetle hissettirirken, ORC'nin araştırması gündemde şimdilerde. Şirket ‘son iki yılın en başarılı İstanbul büyükşehir ilçe belediye başkanları” sıralamasında %7,7'lik atış ile Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın seçimden sonra başarı oranını en çok yükselten kategorisinde 3.lüğüne işaret ediyor.

KİŞİSEL OY FARKI

AK Parti'nin de ORC'nin de başarı oranı birbirine oldukça yakın olarak dikkat çekerken listede parti oyunun kat kat üzerinde destekle Yılmaz fark yaratıyor.

YILMAZ'IN BELEDİYE BAŞKANLIĞI OYU MİLLET İTTİFAKININ OYU İLE AYNI

Volkan Yılmaz'ın seçildiği %46,8 oranındaki oy oranı, Silivri'de 2018 seçimlerinde Cumhur İttifakının aldığı %42'nin üzerindeyken, Millet İttifakının %46,8 ile tamı tamına aynı oranda. Silivri'de Millet İttifakının seçmen avantajı ile Cumhur İttifakının dezavantajını kıyaslamak da gerekir pek tabi.

SİLİVRİ'DE EN YÜKSEK OYU ALAN SİYASİ LİDERLER İLE KIYAS

Volkan Yılmaz'ın aldığı oya kişisel etkisini hesap etmek açısından yararlı bir bilgi olur diye bakmamız gereken bir diğer alan daha var. 2018 genel seçimlerinde Silivri'de en yüksek oyu alan siyasi lider Muharrem İnce olup kazandığı destek %45,1 oranındayken, onu Recep Tayyip Erdoğan %40,6, Meral Akşener %7,2, Selahattin Demirtaş da %6,2 ile izliyor.

Yani Yılmaz'ın nezdinde toplanan oy desteği %46,8 ile hepsinin arasında en yüksek olan.

Seçim efsanesi mi yoksa gerçek mi kamuoyu için bir bilinmez, sırra vakıf olanlar için gerçek bilgi niteliğinde konuşulan bir konu var. 2019 yerel seçimler öncesinde Binali Yıldırım'ın İBB adaylığında şahsında toplanan oyun Cumhurbaşkanının kazandığı destekten yüksek çıkması üzerine ‘dengeleme'ye soyunanların AK Parti teşkilatlarını sahaya sürmek yerine beklemeye aldığı rivayet olunur. Bu ‘dengeleme' girişiminin AK Parti'ye neye mal olduğu bu haberin konusu değil.

SİYASET VE MATEMATİK

2009 ve 2014 yerel seçimlerinde AK Parti ve MHP oylarının toplamı 2019'da Volkan Yılmaz'ın aldığı oy ile aynı oranda. 2009 AK Parti %40, MHP %6,4, 2014'te AK Parti 42,4, MHP %4,3 yani toplamda Yılmaz'ın Cumhur İttifakı adayı olarak kazandığı %46,8'e yakın. 2014'te aldığı %48,8 oranla Özcan Işıklar halen en yüksek oyu alarak kazanan belediye başkanı pozisyonunu korurken ilk seçiminde %46,6, kaybettiği 2019 seçimlerinde ise %43,97 ile en düşük oy oranını kaydettiğini belirtmek gerek.

Sevginar SALİ

 

 

YORUM YAP