Aksu: Bütün mağduriyetler giderilmeli

Aksu: Bütün mağduriyetler giderilmeli

23.05.2017 09:58:43

Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili İsmail Faruk Aksu, TBMM'de parti grubu adına söz alarak İstanbul'un Silivri ve Çatalca gibi ilçelerin yaşadığı tapu sorununa kısmi çözüm getiren yeni kanun teklifini değerlendirdi ve acil çözüm bekleyen sorunları hatırlattı.

475 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin 14'üncü maddesi hakkında Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 18 Mayıs 2017 tarihli 94. birleşiminde söz alan İsmail Faruk Aksu, düzenlemeyi değerlendirdi ve acil çözüm bekleyen sorunları hatırlattı.

AKSU: PİYASALARI VE VATANDAŞLARIMIZI RAHATLATACPOLİTİKALAR UYGULANMALI
Aksu, şöyle konuştu: “Ekonomide güveni tesis etmek ve yatırım yapmak isteyenlere destek olmak amacıyla piyasaları ve vatandaşlarımızı rahatlatacak politikaların uygulanması ve buna uygun düzenlemeler yapılması kuşkusuz yerinde ve gereklidir. Bununla birlikte yeniden yapılandırmalar, mükellefiyetlerini zamanında ve tam manasıyla yerine getirmiş olan vatandaşlarımız aleyhine bir haksızlığa da sebep olabilmekte, vergi, ceza ve diğer yükümlülükleri yerine getirmede bir caydırıcılığa yol açmaktadır. Bu sebeple, son dönemde sıkça başvurulan ancak istisnai olması gereken bu uygulamalara yaygınlık kazandırılmaması gerekmektedir.

“BÜTÜN MAĞDURİYETLERİN GEDİRİLMESİ YERİNDE OLACAK”
Değerli milletvekilleri, İstanbul'un Silivri ve Çatalca ilçeleri başta olmak üzere bazı ilçelerinde uzun yıllardır kullandıkları hâlde mülkiyeti hazineye ait olan taşınmazların kullanıcılarına satılması suretiyle tapu sorununun giderilememesi ve yüksek ecrimisil ödemeleri halkımızın önemli problemlerindendir. Bu kapsamda, Milliyetçi Hareket Partisi olarak Silivri ve Çatalca ilçeleriyle birlikte İstanbul'un ve Türkiye'nin birçok yerinde var olan, uzun yıllara sâri bu sorunları defalarca Meclis ve kamuoyu gündemine taşıdık. Esasen, orman kadastrosu ile genel kadastro sorununun çözülerek mülkiyet anlaşmazlıklarının ortadan kaldırılması ve orman köylüsünün mağduriyetlerinin hakkaniyet ölçüleri içinde giderilmesi seçim beyannamemizde de yer almakta olan bir husustur. Görüşmekte olduğumuz 14'üncü maddeyle bu soruna kısmen de olsa çözüm getirilmekte olmasını olumlu buluyoruz. Bununla birlikte, meselenin Türkiye'nin tamamını esas alan bir yaklaşımla ele alınarak bütün mağduriyetlerin giderilmesinin yerinde olacağını değerlendiriyoruz.
14'üncü maddeyle Silivri'ye bağlı Sayalar, Danamandıra ve Çayırdere köyleri ile Çatalca ilçesi Hallaçlı, Gümüşpınar, Aydınlar, Karamandere ve Yaylacık köylerinin eski köy yerleşim alanları ile Çatalca ilçesi Binkılıç Mahallesi'nin yerleşim alanında bulunan, üzerlerinde vatandaşlarımıza ait ev, ahır ve müştemilatları bulunan ve yüzölçümü 7 bin metrekareye kadar olan hazineye ait taşınmazlar, 19 Temmuz 2003 tarihinden önce kullanılıyor ve kullanımın hâlen devam ediyor olması kaydıyla ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde taşınmazları satın almak için başvuruda bulunulması hâlinde kullanıcılarına veya bunların kanuni haleflerine rayiç bedel üzerinde peşin ya da beş yılda on eşit taksit hâlinde doğrudan satılabilmesi imkânı getirilerek bu köy ve mahalle halkının mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmıştır.

“YETERLİ OLMASA DA ÇÖZÜM GETİRİLİYOR OLMASI YERİNDE”
Bilindiği gibi, bu arazilere 1800'lü yıllardan itibaren yerleştirilen vatandaşlarımız kullandıkları arsa ve arazilerin tapularını çeşitli sebeplerle alamamışlardır. 5216 sayılı Kanun'la İstanbul Büyükşehir Belediye sınırlarının il mülki sınırı olması ve 6360 sayılı Kanun'la İstanbul il mülki sınırları içerisinde bulunan köylerin tüzel kişiliğinin kaldırılarak bağlı bulundukları ilçe belediyesine mahalle olarak katılmaları nedeniyle, adı geçen köylerde üzerlerinde vatandaşlarımıza ait ev, ahır ve müştemilatları bulunan hazineye ait arsaların 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesine İlişkin Kanun'un ilgili hükmü uyarınca kullanıcılarına satışı mümkün olamamaktadır. Çözülmesi kaçınılmaz hâle gelen bu soruna görüştüğümüz düzenleme sayesinde kapsam, miktar ve ödeme yöntemi bakımından yeterli olmasa da çözüm getiriliyor olması yerindedir. Ayrıca, belirtilen miktarın üzerindeki alanlara ilişkin tapu sorununun da bir an önce ele alınması gerekmektedir.

“TARIMSAL DESTEKLERDEN YARARLANAMAMA VE YÜKSEK ECRİMİSİLE ACİL ÇÖZÜM BEKLENİYOR”
Bu vesileyle tapu sorununun yanında bölgenin iki önemli sorununa daha dikkat çekmek istiyorum. Bunlar, vatandaşlarımızın ekip diktikleri arazilere ilişkin alan bazlı tarımsal desteklerden yararlanamamaları ve yüksek miktarlarda belirlenen ecrimisil ödemelerinden kaynaklı mağduriyetlerdir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak Hükûmetten beklentimiz, bu sorunların da acilen çözüme kavuşturulmasıdır.
Bu düşüncelerle hepinizi saygıyla selamlıyor, aziz milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyorum.”
Sevginar SALİ

YORUM YAP