XXXXX

Ahiler Günü Kutlu Olsun


Bugün Ahilik Günü! Ahilik tüm bu değerleri kaynaştıran ve hayata geçirilmesini sağlayan bir yeniliktir. Türklerin "Rönesans"ıdır.
Ahilik anlayışı, toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır.  Bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur müşterek değerlerin korunması ile mümkündür. Türklerin Anadolu'da bin yıldan beri varlığını sürdürmelerindeki sır Ahilik anlayışı içerisinde bu değerlere saygı göstermeleridir.
Bu anlayışa göre din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapılmıştır. Bir toplumda sosyal tabakalaşma olabilir. Kimi zengin, kimi fakir olabilir; fakat ikisi arasındaki fark fazla olmamalıdır. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak Ahilikte bir ahlak kuralıdır. Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği ve işi olmalıdır.
Ahilikte iş ve meslek ahlakı, kabul edilmesi mecburi kurallar haline gelmiştir. Kendinden önce başkalarını düşünmek ve kollamak, hak ettiğinden fazlasını istememek, kanaat ve tevazu ölçüleri içerisinde "hırs" ve "tama"dan uzaklaşmak, kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak, sanatını mutlaka bir üstattan öğrenmek ve birliğin, beraberliğin korunması için dayanışma içerisinde bulunmak ahiliğin mutlaka uyulması şart olan ahlak kaideleridir.  Ahiler yeniliğe açık insanlar olup, halka sanat, meslek ve genel bilgiler öğretmek için var güçleriyle çalışırlar.
Bu bakımdan Ahiliğin eğitimcilere ışık tutacak önemli özellikleri vardır.  Ahilik sisteminde, işyerinde çalışanlar ile çalıştıranlar arasında pek fark olmadığı gibi aralarında baba-oğul ilişkileri vardır. İşyeri aynı zamanda sanatın ve ahlakın öğretildiği bir okuldur. Burada üretilen mal, belli bir ihtiyacı karşılayacak şekilde kusursuz ve tam olarak üretilir. Emeğin karşılığı çalışanının alın teri kurumadan ödenir. İşyerlerinde çalışan ve çalıştıranlar dayanışma içerisindedir. Bu uygulama emek ve sermaye'nin barışık olduğu bir model oluşturur. Ahilik gelecek nesillere mutlaka aktarmamız gereken bir anlayış olmakla birlikte, günümüzde de olabildiğince benimsememiz gereken zorunluluktur.
Tüm esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Günü kutlu olsun! Ahilik Kültürü Haftası nedeni ile İlçemizde, bugün Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtının bulunduğu tören alanında saat 14:00'da gerçekleştirilecek.

“ÖPÇİN KEŞKE ADAY ÇIKSA”
Necati Özkök aramış dün not bırakmış; "Esnaf ve Sanatkârlar Odası adaylarını 3 yapmışınız. Nerdeee Selahattin Öpçin hayatta aday çıkmaz. Keşke çıksa" diye. Özkök, seçim işlerinin kurdu. Rehavete kapılması sonucu koltuğunu Ali Tabakoğlu'na kaptırdı zaten. Şimdi ise epey enerji depolamış olarak sahnede… Hayırlısı!

BAŞSAĞLIĞI
Hürhaber Ailesi'nin eski elemanlarından Fahriye Akgül'ün kardeşi yaşama veda etti. Fahrettin Akgül'e Allah'tan Rahmet, Akgül Ailesi'ne Başsağlığı diliyorum.

DEMİRKOL'DAN SEL TOPLANTISI
Silivri İlçe Kaymakamı A. Mesut Demirkol, bugün saat 10.30'da gerçekleştireceği basın toplantısıyla Sel Felaketi Genel Değerlendirmesi ile KOSGEB İstanbul Merkez Müdürü Selahattin Kaya ile yaptığı ve Silivri Esnafını yakından ilgilendiren özel toplantının ayrıntılarını paylaşacak.
 
OKUR MEKTUBU
Şinasi Yaman isimli okuyucumuz, yayınlanması amacıyla bir mektup ulaştırdı. İşte Yaman'ın görüşleri: "Belediye seçimleri üzerinden altı aylık bir zaman geçti. Ben de merakımı gidermek için yeni yerel yönetimimizin 12 meclis toplantısını izleyeyim dedim. 30 yıldır fırsat buldukça bu tip toplantıları izliyorum. Sizlere şimdi Silivri Belediye Başkanımız Özcan Işıklar Başkanlığı'ndaki 12 meclis toplantısından izlenimlerimi aktaracağım. Bir kere net olarak belirteyim; CHP belediyeyi yönetmeye hiç hazır değil, AKP hala belediye yönetimini yönlendiriyor. Sorunları tespitte halkın istek ve sorunlarını çözme çabası tüm gücüyle devam ediyor. Şu mesajı net olarak veriyor: "Biz Silivri halkının yanındayız, yanıbaşındayız."  Bunları yazıyorum kim bilir ne olumlu ve olumsuz tepkiler alacağım farkındayım beyler.
Sorunları saptamakta yetersizler demeyeceğim ama sanki lider eksikliği varmış gibi bir izlenim var. Yoksa CHP meclis üyesi çok değerli arkadaşlar var ya da birileri birilerini frenliyor mu anlamış değilim. Başkanımız savunmaya geçmiş. Bir iki konuya odaklanmış sanki onları gerçekleştirince Silivri'nin sorunları hallolmuş olacak. Tabi ki beş yıldızlı ve 2000 motor güçlü araçlarından çıkabilseler halkın sorunlarını bir de yerinde saptayıp da çözüm bulabilseler, bu mutluluğu o insanlarla paylaşabilseler… Hani seçimden önce "Ne istediğinizi gözlerinizden okuyorum" diyenler?! Şimdi halkın gözünden neyi gördüklerini doğrusu çok merak ediyorum. Şimdi Başkanımız Özcan Işıklar diyecek ki "36 trilyon borçla aldım, gayrimenkul satışına gideyim dedim önümü tıkadılar"… Yargı ona da geçit verdi. Yargıya gitme sırası sende. Bu kadar insanı, esnafı mağdur edenlere karşı gereğini yap, korkma üzerine yürü. Herkes yaptığının hesabını vermeli. Diyeceğim şu ki artık iktidar olun, girin halkın arasına çözüm üretin, yoksa Necati ağabeyimin diline düşmeye görün."

YORUM YAP