Ağız ve Diş sağlığı

Ağız ve Diş sağlığı

22.12.2018 10:41:41

Özel Silivri Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Diş Hekimi Zeynep Banazılı, diş sağlığı konusunda neler yapılması gerektiğine değindi.

Dişlerimiz yüz görünümümüzün en önemli parçalarından biridir. Güzel bir yüze sahip olmak istiyorsanız eğer dişlerinizi de ihmal etmemeniz gerekmektedir. Yediğimiz yemekler içtiğimiz içeceklerde doğrudan diş sağlığımızı etkiler. Dişlerimiz üzerinde biriken bu besin artıklarının bakteriler tarafından kullanılması ile dişlerde çürük oluşmaktadır. Bu yüzden dişleri düzenli fırçalamak oldukça önemlidir.
Her fırçalama esnasında dişlerin daha sağlıklı olması esas alınacağından fırçalama işleminin düzenli olarak sürdürülmesi gerekmektedir. Dişler gün içerisinde en az 2 kez fırçalanmalıdır. Süre olarak 1 fırçalamanın yaklaşık olarak 2 dakika sürmesi ve bu süre içerisinde her diş üzerinden en az 10 kez geçilmiş olması gerekir. Ortalama 3 ayda bir diş fırçası değiştirilmelidir.
Diş ile diş etinin birleştiği yerlerin çok fazla yemek artığı biriktirmesi ve plak oluşumu yaratmasından dolayı bu kısımlar daha dikkatli fırçalanmalıdır. Diş fırçası diş etine eğimli olarak yerleştirilerek küçük dairesel hareketler ile diş fırçalama işlemi gerçekleştirilmelidir.
Fırçalama yönü ise diş eti hizası başlangıçlı olarak seçilecek, ağız boşluğuna doğru devam edecek; ön dişlerden arka dişlere doğru ilerleyen bir düzenle fırçalama sağlanacaktır. Diş içerisinin de aynı teknikle fırçalanmasından sonra diş çiğneme kısmı ileri geri hareketler yapılarak temizlenmeli ve fırçalama işlemi sona erdirilmelidir. Diş fırçalamanın yanında, dişlerin arasına giren yiyecek kırıntılarını çıkarmak için diş ipi de kullanılmalıdır. Dil üzerinde biriken yemek artıkları ağız florasını bozduğundan temizlenmesi gereklidir.
Protez kullanan hastaların protez bölgesine daha detaylı temizleme yapması gereklidir. Özel tasarlanmış diş ipleri ile sabit protez altı temizlenir. Hareketli protez kullanan hastalar ise yemeklerden sonra dişlerini fırçalayıp hareketli protezlerini de temizlemelidirler. Gece yatarken protezlerini çıkarmalarında yarar vardır. Böylelikle koku, mantar gibi rahatsızlıkların oluşumu önlenmiş ve protezlerin ömrü de uzatılmış olur.
Bebeklerde ağız bakımı ilk süt dişinin çıkması ile başlar. Dişler sürmeye başlar başlamaz ya da en geç 1 yaşına kadar çocuğun diş hekimi ile tanışması gerekmektedir. Koruyucu diş hekimliği ile sürmüş ve sürmekte olan süt dişlerinin dolayısıyla daimi olarak gelecek dişlerin de sağlığının korumasını sağlamış oluruz. Bu ziyaretler 6 aylık bir aralıkla sürdürülmesi önem taşır.
Ağız ve diş sağlığı konusu, büyük küçük herkesin üzerinde hassasiyetle durması gereken çok önemli bir konudur. Bu konuda gerekli özenin gösterilmemesi, günlük bakımların ihmal edilmesi ve diş hekimine gitmekten kaçınmak durumunda bunun ilerleyen yıllarda hem önemli sağlık sorunları hem de yüklü tedavi masrafları olarak altından kalkması güç sonuçlar doğurması kaçınılmaz bir gerçektir.

YORUM YAP