Anıl Akıncıoğlu

24 Nisan Dünya Menenjit Günü

7466c3ca-827a-4635-b806-7a4e635b4aa9

23 Nisan toplumumuzun ve bilhassa çocuklarımızın sağlığı açısından önemli bir gün. 24 Nisan Dünya Menenjit Günü. Bilmeyenler için söyleyelim: Menenjit hastalığı, beyin ve omuriliği saran zarların iltihaplanmasıdır. Çoğunlukla bebeklerde, küçük çocuklarda ve yaşlılarda görülen bu hastalığa bakteriler veya virüsler sebep olabilmektedir. Belirtileri arasında yüksek ateş, huzursuzluk, bilinç kaybı, uykusuzluk veya aşırı uyku hali ve cilt kızarıklığı bulunmaktadır.

Hastalıktan korunmak için kişisel temizliğe dikkat edilmeli, özellikle yurt, okul, askeriye gibi toplu alanlarda kişisel ürünleri paylaşmamaya özen gösterilmelidir. Ayrıca elbette ki bağışıklık sistemini sadece menenjit hastalığına karşı değil, tüm bulaşıcı hastalıklara karşı diri tutmak çok önemlidir. Bunun için de spora ve harekete önem verilmeli, yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Kötü alışkanlıklardan uzaklaşılmaya çalışılmalıdır.

Ancak en güvenilir şekilde menenjit hastalığından korunma yolu elbette ki aşılamadır. Yeni doğanları vakit geçmeden aşılamak onları hayat boyu bu ölümcül hastalığa karşı koruyacaktır. Farklı menenjit türleri için farklı menenjit aşıları bulunmaktadır. Bu yazıda hepsini ele alamayacağız ancak aşılar hakkında bilgi almak için en yakın sağlık kuruluşuna danışmanız faydalı olacaktır.

Menenjit hastalığı, hızlı yayılım ve gelişim gösterdiğinden ötürü 24 saat içerisinde müdahale edilmediği takdirde ölümcül olabilmektedir. Bu kritik süreye atıfta bulunularak her yıl 24 Nisan günü Dünya Menenjit Günü olarak kutlanmakta, kamuoyu belirtiler ve korunma hakkında bilgilendirilmektedir. 23 Nisan'da sosyal medyada #menenjitiyen ve #menenjitr hashtagleriyle kitlesel farkındalık oluşturulacaktır.

Ülkemizde menenjit hastalığı hakkında bilgilendirme çalışması yaparak ilk adımı atan topluluk Menenjit Bilgi Merkezi olmuştur. Birçok üyesi olan toplulukta; sosyal medyada paylaşımlar yapmakta, uzmanlarla canlı yayınlar düzenlemekte, öğrencilerle seminerler gerçekleştirmekte, web sitemiz olan menenjit.org'da blog yazıları paylaşmakta ve saha çalışmaları yapmaktadır. Her geçen gün büyüyen ve tamamen gönüllü üyelerden oluşan ekip, Türkiye'de menenjit hastalığı hakkında kamuoyunu daha fazla bilgilendirmek için var gücüyle çalışmaktadır. Ülkemizde menenjit hastalığı hakkında çalışmalar yapan bir topluluk olması gerçekten heyecan vericidir.

Unutmayınız ki "MenenjitSiz bir dünya mümkündür."

YORUM YAP