1989 Zorunlu Göçün 30. Yılı

1989 Zorunlu Göçün 30. Yılı

10.12.2019 09:54:28

8 Aralık Pazar günü Silivri Bulgaristan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Dünya tarihinde kırılma noktası olan Bulgaristan Türklerinin 1989 Zorunlu Göçünün 30. Yılını gerçekleştirdikleri etkinliklerle kaydettiler.

Anma program kapsamında gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Behiç Günalan'ın"Göçün Orta Yeri Hüzün" resim sergisi açıldı ardından açılık konuşması, saygı duruşu ve İstiklal Marşımız okundu.  Dernek Başkanı Beyzat Bedel'in konuşmacılara seslenmesinin ardından, göç belgeseli izlendi. Devamında iki oturumlu panelde konuşmacılar göçün gerçekleri ve etkilerini farklı yönleriyle değerlendirdiler.                          

Silivri Belediyesi'nin katkılarıyla Yaşar Kemal Sergi Salonunda düzenlenen etkinliğe İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Oğuz Özyaral, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, DP İlçe Başkanı Halide Avlu, 24. Dönem AK Parti İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan ve AK Parti İlçe Yöneticileri, Ergene Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Cebeci, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Güner Çetin, Rumeli Balkan Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Zürfettin Hacıoğlu, Hak ve Özgürlükler Partisi İstanbul Temsilcisi Fahri Vatansever, CHP Balkan Masası İstanbul Sorumlusu Bayram Ali Çeşmeci, Meclis Üyeleri Bora Balcıoğlu, Süheyl Kırkıcı, Gökhan Dirik, Celalettin Yazıcı, Salim Çavdar, Yasin Gören, CHP İlçe Başkan adayları Mümün Koçoğlu ve Berker Esen, Silivri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan, Özalibeyliler Dernek Başkanı Yalçın Ekici ve Yönetim Kurulu, Büyük Mübadele Derneği Silivri Temsilcisi Şerif Elmas ve Silivri'de ikamet eden göçmenler katılanlar arasındaydı.

Panelin ilk bölümünde Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nesrin Özören, Deliorman'dan İstanbul'a uzanan hayat mücadelesi ve Bilimsel Başarı hikayesini katılımcılarla paylaşarak, “Yat'a, kat'a değil sadece bilim ve sanata da yatırım yapın” sözleriyle tamamladı.

Bursa Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nuri Korkmaz 1989 ve sonrasında Bulgaristan'dan yapılan göçler ve Bulgaristan Türklerinin entegrasyonuna ilişkin tespitlerini paylaştı.

Trakya Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Bülent Yıldırım, Bulgaristan'dan Türkiye'ye göçlerin tarihi sürecini değerlendirdi.

Panelin ilk bölümü Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Kader Özlem'in 1989-2019 dönemine ilişkin göçler hakkında anlatımları ile sona erdi.

Panelin ikinci bölümünde Kırklareli Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Hasan Demirhan 1984-1989 yılları arasında Bulgaristan'daki Türklere uygulanan asimilasyon politikalarını anlattı.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Tarihi Ana Bilim dalı Doktora Öğrencisi Gülbahar Kurtuluş, “Bitmeyen Göç; 1989” dedi  ve geri dönüşlerini değerlendirdi.

CNRS/ISP Üniversite Paris Nanterre Araştırma Görevlisi Haydar Eren Akın, “Üçüncü bir mekanda çift vatandaşlık; Bulgaristan Türklerinin Batı Avrupa'ya göçü” konusu hakkında gerçekleştirdiği araştırmalarını paylaştı.

Panel Gazeteci Yazar Mehmet Türker'in 1989 göçünün Bulgaristan'a etkilerini değerlendirmesiyle sona erdi.

Programın sonunda konuşmacılara etkinliğe katılımlarından dolayı birer plaket takdim edildi.

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki
Sonraki » Kaybetmeye doymayanlar

  1. Yasin ÇAKTU Yasin ÇAKTU

    Öncelikle 1989'u anma, anlama ve geçmişi yad etme ile beraber hafızaları yenilemek ve unutturmamak için yapılan bu ÖRNEK etkinliği organize eden başta dernek başkanı sayın Behzat Bedel ve tüm yöneticilerine ve testeklirini esirgemeyen duyarlı katılımcılara ve iki ayrı paneldeki bütün konuşmacılara ayrı ayrı teşekkür ederim. Sonuna kadar büyük bir heyecanla arasıra dugulanarak izledim. Emeğinize, yüreğinize sağlık. Yurdumuzdaki bütün kültür ve dayanışma derneklerinin örnek alacağı bir panel izledim. Tekrar teşekkür ederim sağolun..

YORUM YAP