İhsan Özkes

1 Mayıs 2010 Emek Ve Dayanışma Günü


32 yıl önce 1977 yılında 36 emekçi Taksim Meydanı’nda hunharca katledildi. Emeğin sahipleri karanlık güçlerin kurbanı oldu. Ben, onların şehit olduğunu düşünüyorum. Çünkü dinde işe ve işçiye verilen değer çok büyüktür.
Allah: “İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır” buyurmuştur. (53/ NECM SURESİ, AYET 39)
Bu ilahi mesaj ile insanlara ‘çalıştığından başka bir şeyi olmayacağını’ ilan ediyor.
Sadece emeğin, çabanın, çalışmanın ve ortaya konan işin karşılığı; kişinin gerçek varlığıdır ve insanın asıl değeridir.
İnsanın emeğine değer vermemek, insana değer vermemektir.
İnsanın çalıştığının karşılığı hemen verilmelidir. Hazreti Muhammed: “İşçiye ücretini, alnının teri kurumadan veriniz.” (İBNİ MACE, RÜKUN 4; ET-TERĞIB, 4-169) buyurmuştur.
En temiz kazanç, en helal para el emeği göz nurudur. Hazreti Muhammed: “Kişi kendi elinin emeğinden daha temiz bir kazanç elde edemez” (BUHARİ, BÜYU, 15; İBNİ MACE, TİCARET 1) buyurmuştur.
Hazreti Muhammed’in hayatı boyunca özellikle de peygamberliği döneminde el öptüğüne dair sadece bir iki olaya şahit oluyoruz. Çünkü Arapların geleneğinde el öpmek yaygın değildir.
Hazreti Peygamber, Tebuk Savaşından dönerken Sa’d bin Muaz el Ensari kendisini karşıladı. Hazreti Muhammed onunla tokalaşırken Sa’d’in elinde oluşan nasırın sertliğini hissetti.  “Bu elinde gördüğüm nedir?” dedi. Sad: “O, kürek ve çapa izidir. Çapa yapıp ailemin nafakasını karşılıyorum” dedi. Hazreti Muhammed Sa’d’in elini öperek “Bu, cehennem ateşinin yakmayacağı bir eldir” buyurdu. (EL İSABE, ll, 38)
Hazreti Muhammed işçinin elini öpmüştür. Hazreti Muhammed hayatında birkaç el öptü ise, öptüğü elden biri de işçinin elidir. Hazreti Peygamberin yaptığı şeyler sünnet olduğuna göre, işçinin elini öpmek de sünnettir.
Hazreti Muhammed’i dilinden düşürmeyen siyasal İslamcıların tekel işçilerine yaptıkları ve geçen yıl Taksim’de işçi bayramını kutlamak isteyen işçilere yaptıkları ve diğer yapılanlar ‘işçi elini öpme sünneti’yle hiç bağdaşıyor mu?
Allah’a ve Hazreti Muhammed’e saygılı olduklarını her vesileyle ifade eden zamanımız idarecilerini yukarıdaki ayet ve hadisler ışığında işçilere saygılı olmaya ve haklarını vermeye davet ediyorum.
Bu düşüncelerle emekli bir müftü olarak 1 Mayıs 2010 Cumartesi (bugün) Taksim’de elleri öpülesi işçiler arasında bulunmanın onurunu yaşadım. Bu vesileyle 32 yıl önce Taksim’ de öldürülen 36 emekçiyi rahmetle anıyorum. Saygılarımla.


YORUM YAP